Sötét Égbolt : Egy walesi sziget az első menedékhely Európában

Enlli, Ynys Enlli, Bardsey-sziget
Éjszakai égbolt Enlli fölött. Fotó: Steve Porter
Vágólapra másolva!
Wales északi részén egy sziget hivatalos elismerésban részesült, mint a világ egyik legjobb éjszakai égbolttal rendelkező helyszíne. - írja a BBC hír rovata.
Vágólapra másolva!

Ynys Enli (Bardsey-sziget) a Llyn-félsziget mellett, lett az első helyszín Európában, ami elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Menedékhely bizonyítványt.

Világszerte 16 helyszín van, amely elismert, mint a legzárkózottabb és sötétebb hely a Földön, ehhez csatlakozik a walesi sziget. Walesnek már számos Sötét Éjszaka helyszíne és rezervátuma, van, de a menedékhelyek sokkal ritkábbak és szigorúbbak a kritériumok a sötét éjszaka minőségét illetően.

A sziget megbízottai remélik, hogy az új státusz emelni fogja a sziget profilját valamint Walest sötét égbolt nemzetté teszi. Sian Stacey, a sziget alapítványának elnöke azt mondta, hogy a díj sok év kemény munkájának csúcspontja. Remélik, hogy ez sokáig biztosítja a sziget hosszútávú fenntarthatóságát.

Ynys Enlli a Llyn-félszigettől3.3.218,688 kilométerre helyezkedik el, elhelyezkedése és földrajzi jellemzői az Egyesült Királyságban az egyik legsötétebb hellyé teszik. A szigeten lévő hegy hatékony gátként szolgál, limitálja a szárazföldről jövő fényt. A legközelebbi fő fényszennyezés Dublinból jön, amely több mint 112,6 kilométerre van az Ír-tengeren túl..

A 6.századtól itt alapított kelta és keresztény kolostorok miatt a sziget a 20.000 szent szigeteként ismert, bizonyítékok vannak, a bronz kortól lakott volt. Ma egy kis közösség ottohna akik a szárazföldön dolgoznak és a szigetről halásznak. Van 10 üdülő házikó is a március és október közt a szigetre beengedett látogatókkal.

Éjszakai égbolt Enlli fölött. Fotó: Steve Porter Forrás: https://www.darksky.org/ynys-enlli-named-first-international-dark-sky-sanctuary-in-wales-united-kingdom/?fbclid=IwAR3mnApS8aiddfsd3D9IDJ4drVOkSFMMLbx71IYqLNiKhjucebyxZatYlPc

A bizonyítványt rendszeresen megvizsgálja a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark Sky Association) és Ms Huws a sziget egyik felügyelője, aki részt vett a hitelesítésben, méréseket fog végezni amikor a feltételek kedvezőek és nyilvántartást vezet róla. Egy a legfrisebb technológiát alkalmazó 4 éves program egy a sziget éji minőségét monitorozó applikáció része volt, bizonyítandó, hogy kellően sötét a minősítéshez. A bizonyítványhoz szükséges egy világítás igazgatási terv és fényképes bizonyíték is.

Az utóbbi 12 évben az éjszakai égbolt évente 10%-kal jobban meg van világítva, amely egy friss globális tanulmány szerint azt jelenti, hogy az a gyerek, aki egy olyan területen születik, ahol 250 csillag volt látható, valószínűleg kevesebb mint 100 csillagot fog látni ugyanazon a helyszínen 18 évvel később.

A fényszennyezés ugrásszerűen emelkedik a tudósok szerint.

És mindezen mesterséges fénynek következményei vannak azon túl hogy nem látjuk a csillagokat. A tanulmányok megmutatták a hatását az alvásunkra - és következésképpen az egészségünkre - és bomlasztó hatását az éjszakai vadvilágra. A vízalatti hatásaira is vannak bizonyítékok; a parti városok mesterséges fényei a tengerfenék nagy területét potenciálisan káros fényszinteknek teszi ki.

A sötét ég támogatói azt mondják, hogy ennek nem kell így lennie. Még a városi területeken is, óvatosabban irányítjva a világítást, hogy ne süssön fel a térbe, és a lekapcsolva a világítást, amikor nincs rá szükség, segíthet energiát megtakarítani és visszahozni a természetes sötét égbolt ragyogását.

(Forrás:BBC News: https://www.bbc.com/)