Rejtélyes vízi ember múmiáját találták meg

Felvétel a titokzatos múmiáról
Vágólapra másolva!
A Kurashiki Tudományos és Művészeti Egyetem kutatói egy régi "sellőmúmiát" vizsgáltak, hogy kiderítsék, mi is az valójában.
Vágólapra másolva!

Az Enjuin-múmiát egy dobozban találták meg a japán Okayama prefektúrában, Asaguchiban található Enjuin templomban. A feljegyzések szerint a múmia egy hableány volt, akit hálóval fogtak ki a vízből valamikor a 18. század elején.

Sokan természetesen nem hitték el, hogy valóban sellőt sikerült kifogni, de egészen a mai napig nem lehetett tudni, pontosan milyen lény mumifikálódott maradványait őrizték a templomban.

- nyilatkozta a templom főpapja a The Asahi Shimbun japán hírügynökségnek, mielőtt a sellőt tanulmányozták volna.

A kutatócsoport felszíni megfigyeléseket, röntgenfelvételeket, komputertomográfiás (CT) vizsgálatokat, radiokarbonos kormeghatározást és DNS-elemzést is végzett, hogy megállapítsák, milyen teremtményt őriztek a templomban.

Felvétel a titokzatos múmiáról Forrás: Kurashiki University of Science and the Arts

Az eredmények

Már a vizsgálatok elején kiderült, hogy a múmia – legalábbis részben –

állati eredetű.

Az alsó felét hát- és medenceúszók, az uszonyokat tartó uszonycsontok és a farokcsontváz hálója alkotja, míg a karok, vállak, nyak és az arc fedésére gömbhalbőrt használtak. A pikkelyek a kutatócsoport szerint az 1800-as évek végéről származnak. A szőr eközben egy emlősből származott, míg a körmökhöz állati keratint használtak, állapították meg az elektronmikroszkópos vizsgálat alapján.

A szakértők azt is kiderítették, hogy a felsőtest papírból és szövetből, valamint pamutpárnából és gipszhez hasonló anyagból készült.

Nem a mostani az első sellős átverés

Talán a leghíresebb sellős átverés a "Fidzsi hableány" volt, amelyet egy amerikai szélhámos, P. T. Barnum tett ismertté. Barnum egy egész kiállítást szervezett az állítólagos sellő köré, és olyan reklámanyagokkal próbálta felkelteni a figyelmet, amelyeken a rejtélyes lény félig halként, félig gyönyörű nőként volt ábrázolva.

Valójában a látogatókat nem a mesebeli Arielhez hasonló sellő fogadta, hanem egy torz majomtetem, amelynek felső felét egy hal alsó részéhez varrták.

A halból és majomból összevarrt sellőt egy japán halász készíthette viccből. Azt állította, a sellő megjövendölte neki, hogy a szigetet sterilitás fogja elsöpörni és csak a lényről készült kép védheti meg a helyieket a katasztrófától. Ezt a képet természetesen csak pénzért lehetett megtekinteni, így a halász nem kis vagyonra tett szert az átverésből.