Mintegy 800 millió ember él világszerte elhízással

elhízás
Az elhízás többek között a légszennyezettséggel is összefüggésbe hozható
Vágólapra másolva!
A túlsúly és az elhízás a 21. századi nyugati világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, ami jóval több embert érint mint azt gondolnánk. Szakemberek úgy vélik, hogy a túlsúly megfékezéséhez nem csak alapvető szemléletváltásra, hanem világszintű összefogásra lenne szükség. Ahogy arra a Pécsi Tudományegyetem szakemberei rámutatnak, az elhízás nem mindig az egészségtelen életmód, hanem a személy hatáskörén kívül eső egészségügyi faktorok következménye is lehet, ráadásul számos további betegség, így például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség kialakulásának melegágya is lehet. Az egyetem a hozzánk eljuttatott sajtóanyagban hívta fel a figyelmet március 4-i Elhízás Elleni Világnap a megelőzésre és a kezelés fontosságára.
Vágólapra másolva!

Az elhízás járványszerű terjedése világszerte az egyik legsúlyosabb, gyerekeket és felnőtteket egyaránt veszélyeztető egészségügyi probléma, amelynek mértéke az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a következő évtizedekben is egyre növekedni fog.

Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon az egyik legmagasabb,

de globális viszonylatban sem maradtunk le az élmezőnytől, hiszen negyedik helyen állunk az USA, Mexikó és Új-Zéland után.

– mutatott rá Molnár Dénes, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a terület szakmai vezetője. – Leegyszerűsítve egyetlen okra a betegséget, még nehezebbé teheti a kezelést; ezért fel kell hívnunk a figyelmet és javítanunk szükséges a megfelelő információhoz való hozzáférést.

Az elhízás több tényezővel is összefüggésbe hozható Forrás: Thinkstock

A szakember szerint csak közösen hozhatunk létre egy egészségesebb jövőt, ugyanis számos tényező játszik szerepet benne:

  • Biológia: Az emberi szervezetnek beépített mechanizmusai vannak arra, hogy megvédje magát az éhezéstől - ez megnehezítheti a fogyás fenntartását.
  • Élelmezés: Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek ma már világszerte jelen vannak, hozzájárulnak az elhízás rohamos növekedéséhez.
  • Genetikaifaktor: Az elhízás kialakulásának valószínűségéért a gének valahol 40-70%-ban felelősek.
  • Egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés: Képzett egészségügyi szakemberekhez való hozzáférés nélkül a legtöbb elhízásban szenvedő ember nem fogja elérni és fenntartani egy egészséges hosszú távú súlycélt.
  • Életesemények: A szülés előtti élet, a fiatal felnőttkor, a terhesség, a betegségek és a gyógyszerek mind befolyásolhatják a súlygyarapodást.
  • Reklám: Az élelmiszeripar és az egészség között összetett kapcsolat áll fenn, az élelmiszerek reklámozása köztudottan összefügg az elhízással.
  • Lelki egészség: Egyes mentális zavarok tünetei és a hozzájuk kapcsolódó gyógyszerek súlygyarapodáshoz vezethetnek.
  • Alvás: Az alváshiány megzavarja a hormonokat, amelyek hatással lehetnek a testsúlyra - akárcsak a magas szintű stressz.
  • Stigma: A súly szerinti megkülönböztetés és a megbélyegzés jelentős következményekkel járhat az elhízott emberre nézve.

Molnár Dénes felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás „fehérzsírszövet kóros, túlzott felszaporodása, amely kockázatot jelent az egészségre". Leggyakrabban a BMI-vel mérjük fel, de vannak más módszerek is, mint például a derék- és magasságarány. Kiemelte:

számos tényező okozza, beleértve a biológiai-, a mentális egészség-, a genetikai kockázatot, a környezetet és a túlzottan feldolgozott élelmiszerekhez való hozzáférést; nem az akaraterő hiánya miatt van.

Az elhízással élők nagyobb kockázatnak vannak kitéve más krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedéseknek. Szakemberek szerint a „kevesebbet enni, többet mozogni" azt jelenti, hogy a fogyás csak a diétáról és a testmozgásról szól, figyelmen kívül hagyva az elhízás egyéb mozgatórugóit.

A gyerekkori elhízás is súlyos probléma Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Bár a testmozgás fontos szerepet játszik az általános egészségben, és az elhízás megelőzésében is.

Ahogy arra rávilágított, a magasabb testsúly az elhízás egyik mutatója. Az elhízás kezelése azonban nem csupán a testsúly csökkentésről szól, hanem egy általános egészség állapot javításról is. A kutatók azt tanácsolják, hogy törekedjünk az elhízáshoz kapcsolódó betegségek megelőzésére és kezelésére.