Új orchideafajra bukkantak Japánban: a Spiranthes hachijoensisre a Kobei Egyetem munkatársa, Szuecugu Kendzsi és csapata talált rá Hacsidzso-dzsima szigetén.

Hacsidzso-dzsima egy szubtrópusi éghajlatú sziget a Csendes-óceánon, mintegy háromszáz kilométerre a japán fővárostól, Tokiótól.

A kutatókat meglepte, hogy az új faj mindenhol megtalálható, parkokban, sőt még erkélyeken is. A virág rózsaszín szirmaival művészi "üvegmunkára" emlékeztet - írták le a tudósok a Journal of Plant című folyóiratban felfedezésüket. Az új faj a Spiranthes nemzetségbe tartozik, amelynek tagjai Japánban évszázadok óta ismertek és megbecsültek.

A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a Spiranthes nemzetségnek egyetlen faja él Honshu szigetén, a Spiranthes australis. A Japánban élő Spiranthes-példányok megismerését célzó, átfogó kutatások során azonban Szuecugu egy szőrtelen kocsánnyal rendelkező, ismeretlen fajra bukkant, amelynek tagjai gyakran nőnek a Spiranthes australis mellett, de körülbelül egy hónappal korábban hoznak virágot. Mivel a Spiranthes australisra a szőrös kocsány jellemző, a szőrtelen példányokat könnyen figyelmen kívül hagyhatták.

IllusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Michel Rauch / Biosphoto/Michel Rauch

A kutatók szerint a felfedezés rámutatott, hogy nem kell feltétlenül trópusi esőerdőkbe utazni, hiszen az intenzíven kutatott japán növényvilágban is lehet még újdonságokra bukkanni, ráadásul teljesen hétköznapi helyszíneken.

A virágok királynőjének számító orchideának 25 ezer különböző ismert faja létezik világszerte.

(MTI/dpa)