Sikerült eltávolítani saját ikertestvérének maradványait egy egyéves gyermek agyából. A kislány motoros képességei nem fejlődtek rendesen, mozgásproblémái adódtak, és fejmegnagyobbodást is diagnosztizáltak nála.

A Neurology című folyóiratban 2022. december 12-én közzétett tanulmány azt írta, hogy a kislány fejében lévő elváltozás egy "rosszul alakult monochorionos diamniotikus ikertestvér" volt, ami azt jelenti, hogy az anyaméhben a magzatok egykor ugyanazon a méhlepényen osztoztak, de külön magzatburokkal rendelkeztek. Az ilyen típusú ikrek ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származnak, vagyis egypetéjűek.

Azt a rendellenességet, amikor az egyik magzatot a másik beburkolja parazita ikerként ismerjük. A felszívódott iker jellemzően leáll a fejlődésben, míg a másik tovább növekszik.

A statisztikák szerint a jelenség 500 000 élveszületésből 1 esetben fordul elő; a rendellenes magzat általában a másik magzat hasában, a hasfalat szegélyező szövetek mögé ékelődve jelenik meg.

Ebben az esetben azonban a parazita ikertestvér a magzat fejébe került.

Ez valószínűleg a fejlődés nagyon korai szakaszában történhetett, amikor a megtermékenyített petesejt egy blasztocisztának nevezett sejtcsoportot alkot. A sejtcsoportok, amelyeknek két különálló magzattá kellett volna fejlődniük, végül összeragadtak, és ez okozta a bajt.

A parazita ikertestvér maradványaForrás: Neurology

A képalkotó vizsgálat eredményei szerint a parazita ikertestvérnek volt gerincoszlopa és két lábcsontja (combcsont és sípcsont), ugyanakkor a fejlődési rendellenesség miatt a magzatnak nyitott gerince volt. Miután eltávolították, az is kiderült, hogy felső végtagokkal, és ujjszerű kinövésekkel is rendelkezett.

Az esettanulmány nem ír arról, hogy a műtét után mi lett az egyéves kislánnyal.