Őrült ötlet: a Holdon terveznek atomreaktort építeni, hamarosan el is készül

Vágólapra másolva!
A Rolls-Royce támogatást kap a holdbázisra szánt miniatűr atomreaktor kifejlesztésére. A vállalat azt reméli, hogy 2029-re elkészül egy moduláris mikroreaktor demonstrációs modellje, amelyet a Holdra lehet szállítani - írja a Space.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége úgy döntött, hogy folytatja a Rolls-Royce projektjének finanszírozását, amelynek célja egy olyan kisméretű, nukleáris meghajtású reaktor létrehozása, amely hosszú távú energiaforrásként szolgálhatna a holdi bázisok számára.

Az Egyesült Királyság 2022-ben 303 495 dollárral (105 millió forint) támogatta a Rolls-Royce projektjét. Az újabb támogatásokkal a vállalat reméli, hogy 2029-re elkészül a moduláris mikroreaktor demonstrációs modellje, amelyet a Holdra szállíthatnak.

Egy március 17-i sajtóközleményben a Rolls-Royce és az Egyesült Királyság Űrügynöksége azt állította, hogy a mikroreaktor-program segít

"olyan technológia kifejlesztésében, amely biztosítja az emberek számára a Holdon való élethez és munkához szükséges energiát".

A további kutatás a mikroreaktor három kritikus szempontjára összpontosít: a hőtermelésre, a hő átvitelére és a hő hasznosítható energiává alakítására.

- mondta Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója sajtóközleményben.

A mikroreaktor holdi környezetben való működéséhez szükséges felszerelése is a kutatás központi eleme. Jelenleg az űrutazás nagy része napenergiával működik. A nukleáris energiaforrás sokoldalúbb küldetéseket tesz lehetővé, és kevésbé függ a naptól.

A Rolls-Royce tudósainak és mérnökeinek segítése érdekében a vállalat együttműködik az Oxfordi Egyetemmel, a Bangori Egyetemmel, a Brighton Egyetemmel, a Sheffieldi Egyetem fejlett gyártási kutatóközpontjával (AMRC) és a Nukleáris AMRC-vel.

- mondta George Freeman, a Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a március 17-i sajtóközleményben.