Amikor túl sok a vas- hemokromatózis

hemokromatózis
A hemokromatózis egy olyan állapot, melynek során túl sok vas halmozódik fel a szervezetben. Az állapot veszélye, hogy a test a felesleges vasat tárolja, pl. a májban, szívben, hasnyálmirigyben, egyéb endokrin mirigyekben és az ízületekben. A baj ezzel az, hogy ezeket a szerveket a túl sok vas jelentősen károsítja.
Vágólapra másolva!
Az esetek többségében arról a problémáról hallani többet, amikor a vas túl kevés mennyiségben van jelen, és akár vashiányos vérszegénységet generál. Azonban -bár jóval ritkábban- de előfordulhat, hogy ennek az ellenkezője áll fenn, vagyis, amikor túl sok vas halmozódik fel. A hemokromatózisról, annak okairól, tüneteiről és kezeléséről dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A vas szerepe

A vas egy olyan ásványi anyag, ami igen fontos a fejlődéshez, az izomzat és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint lényeges szerepe van a vérképzésben is. A szervezet vasat használ a vörösvértestekben található hemoglobin előállításához, annak alkotóeleme, amely a tüdőből oxigént szállít a test minden részébe.

Normális esetben egy felnőtt férfinek napi kb.8 milligramm vasra van szüksége, míg a nőknek ennél többre, napi kb.18 milligrammra. Leggyakrabban az szokott problémát jelenti, hogy túl kevés a vas, és emiatt akár vérszegénység is felléphet, ám van, hogy bizonyos okok miatt túl nagy mennyiségben van jelen, ami kezeletlenül akár életveszélyes problémákat is okozhat!

Hemokromatózis

A hemokromatózis egy olyan állapot, melynek során túl sok vas halmozódik fel a szervezetben. Normális esetben csak bizonyos mennyiségű vas szívódik fel, de ekkor túl nagy mennyiségben szívódik fel és raktározódik el, és a szervezet nem is tud megszabadulni tőle. Az állapot veszélye, hogy a test a felesleges vasat tárolja, pl. a májban, szívben, hasnyálmirigyben, egyéb endokrin mirigyekben és az ízületekben. A baj ezzel az, hogy ezeket a szerveket a túl sok vas jelentősen károsítja.

Miket okozhat a hemokromatózis?

Hogy a hemokromatózis mit okoz, az attól függ, hogy mely szervet érinti, hol raktározódik a vas. Amennyiben a szívben, úgy szívritmuszavar, szívelégtelenség léphet fel, ha a májban, akkor annak megnagyobbodása, cirrózis, májelégtelenség alakulhat ki, de könnyen vezethet cukorbetegséghez, arthritis-hez is.

A hemokromatózis egy olyan állapot, melynek során túl sok vas halmozódik fel a szervezetben. Az állapot veszélye, hogy a test a felesleges vasat tárolja, pl. a májban, szívben, hasnyálmirigyben, egyéb endokrin mirigyekben és az ízületekben. A baj ezzel az, hogy ezeket a szerveket a túl sok vas jelentősen károsítja. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hematologia

Mik lehetnek a hemokromatózis tünetei?

A hemokromatózis gyakran nem okoz különösebb tüneteket, ha mégis, rendszerint 40-50 éves kor után jelentkeznek. Ezek lehetnek:

· Ízületi fájdalom

· Fáradtság

· Gyengeség

· Megmagyarázhatatlan fogyás

· Szürkés színű bőr

· Hasfájás, puffadás

· Szívpanaszok

· Szexuális vágy elvesztése

Amennyiben felmerül a hemokromatózis esélye, úgy az orvos vérvizsgálatot rendel el, melynek során ellenőrzik többek között a vas, ferritin, transzferritin értékét, valamint génvizsgálatot is indokolt lehet. Ha kiderül, hogy túl sok vas raktározódik el a szervezetében, nagyon fontos a megfelelő kezelés a szervkárosodás elkerülése céljából. Ennek érdekében kb. 400-500ml vért vesznek le, hogy a vas szintje csökkenjen. Ezt többször is meg kell ismételni, kúraszerűen- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Kezdetben erre gyakrabban lehet szükség, majd ez ritkulhat. Hogy pontosan milyen időközönként van rá szükség, az a beteg ferritin értékétől függ. A kezelés képes enyhíteni a kellemetlen tüneteken, valamint segít megelőzni a súlyos szövődményeket, illetve lassíthatja a progressziójukat.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu)