A cukorbetegség terápiája igen összetett, melyben nagy szerepe van az orvos szakértelmének, valamint a beteg együttműködésének. Sajnos könnyű kisebb-nagyobb hibákat véteni, ezért megkérdeztük dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról, vajon melyek ezek közül a leggyakoribbak.

Csak a gyógyszerre/inzulinra támaszkodik

Nagyon gyakori hiba, szinte az összes olyan krónikus betegségnél, melynek kezelésében (és prevenciójában) a gyógyszeres kezelés mellett nagy szerepe az megfelelő életmód követésének, hogy ez utóbbiról nem vesznek tudomást, hanyagolják, és egyedül a tablettáktól várnak segítséget. Pedig a cukorbetegség egy olyan állapot, melynek kezelése során igen nagy hangsúlyt kap a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás, hiszen ezek segítségével jelentős hatást lehet gyakorolni az inzulin-és a vércukorszintre (sőt, 2-es típus esetén az életmódterápia fő terápiás eszköz, a gyógyszer/inzulin "csupán" kiegészítés). Éppen ezért, ha valaki cukorbeteg. Nagyon fontos, hogy figyeljen oda az életmódjára, ugyanis nélküle nem lehet tartós eredményeket elérni!

Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket (mint például az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomás), elsősorban a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve.Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/magas-vernyomas-csokkentese-gyogyszer-nelkul

Rosszul tárolja a készítményeit

Minden gyógyszernek van tárolási útmutatója, ennek ellenére meglepően sokan vannak azok, akik rosszul tárolják a cukorbetegségre használt készítményeket. A legérzékenyebb az az inzulin, melyet óvni kell mind a túl hidegtől, mind a túl melegtől, valamint a közvetlen napfénytől is. Ez otthon könnyebben kivitelezhető, ám, ha valaki pl. nyaralni megy akkor már több fejtörést szokott okozni.

"Az inzulintartalmú injekciókat felbontás előtt hűtőszekrényben kell tartani. Kivétel után meg kell várni, hogy szobahőmérsékletű legyen, csak akkor lehet alkalmazni. Ha már használatban van, akkor végig szobahőmérsékleten (max. 25-28 °C között) tárolandó, maximim egy hónapig"- mondja a diabetológus.

Nem konzultál betegség esetén

Különböző betegségek is befolyásolhatják a vércukor szintjét, éppen ezért, ha lázzal, hányással, hasmenéssel járó panaszai vannak, konzultáljon orvosával, mivel könnyen lehet, hogy a betegség idejére más terápia szükséges. Ez abban az esetben is igaz, ha új gyógyszereket kezd el szedni. Hogy vajon kölcsönhatásba léphetnek-e a diabéteszre használt készítményekkel, arról is érdemes érdeklődnie kezelőorvosánál! Sajnos ezt sokszor a betegek elfelejtik.

A magas vércukorszint miatt könnyen sebgyógyulási zavar léphet fel. Elhanyagolt esetben mindez alsó végtagi amputációhoz vezethet. Ennek oka, hogy a tartósan magas vércukorszint miatt károsodik a keringés, a szervezet védekező rendszere (fehérvérsejtek védekező funkciója romlik), a mikroorganizmusok könnyen és gyorsan szaporodnak. Mindezek miatt egy kis sebből is nagy gond válhat, ha nem elég körültekintő az illető.Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/mikor-forduljon-orvoshoz-egy-sebbel-cukorbetegseg-eseten

Nem fordít kellő figyelmet a lábaira

A cukorbetegség egyik igen gyakori szövődménye a neuropátia, a diabéteszes láb. Mivel ekkor a fájdalomérzet csökken, ráadásul a magas vércukorszint és a csökkent védekezőképesség miatt a kórokozók is könnyen elszaporodhatnak meglehet, hogy nem veszi észre azt, ha sérülés, seb keletkezik a lábán (akár csak egy cipőben lévő apró, ám hegyes kavics miatt). Ha nem fertőtleníti és nem kíséri figyelemmel a gyógyulást, akkor ebből a kis sebből súlyos lábszárfekély is lehet, amit a lábamputációk egyik fő okaként tartanak számon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy cukorbetegként mindig szánjon időt lábai átnézésére, még akkor is, ha nem történt Önnel sérülés- hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Látható tehát, hogy a cukorbetegség terápiája során igen sok mindenre oda kell figyelni, mivel gyakran egészen apróságokon, illetve figyelmetlenségeken múlik egy-egy nagyobb probléma.

(Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegkozpont.hu)