Furcsa, kis zöld figurákat találtak ebben a maja sírkamrában

Palenque
Izgalmas sírkamrát fedeztek fel Palenque egykori maja városában
Vágólapra másolva!
Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy izgalmas sírkamrát fedeztek fel Palenque egykori maja városában. A települést gyakran Lakamha-ként is nevezik az itza nyelvben (jelentése: „lapos-hely-folyó"), egy maja városállam volt Chiapas mexikói államban. 
Vágólapra másolva!

Palenque történetének nagy részét az emlékműveken található hieroglif feliratokból rekonstruálták a szakemberek, amelyekből kiderül az uralkodó Palenque-dinasztia sorrendje is az 5. századtól a 8. századig.

Palenque közepes méretű lelőhelynek számít, ami kisebb, mint Tikal, Chichen Itza vagy Copán,

de itt találhatók a maják által készített legszebb építészeti alkotások, szobrok, tetőfésűk és domborművek, faragványok, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Az INAH régészei most restaurálási munkálatokat végeznek a régészeti zónák javítását célzó program részeként, amelyet a Kulturális Minisztérium kormány által vezetett kezdeményezésként finanszíroz.

Izgalmas sírkamrát fedeztek fel Palenque egykori maja városában Forrás: INAH

A CP3 jelű építmény ásatásai során a kutatók egy olyan sírkamrát tártak fel, amelyben egy arccal felfelé fordított, észak felé tájolt csontvázat találtak, ami Palenque magas rangú lakosainak jellegzetes temetkezési szokása volt.

A kamrában több nagy méretű kerámiatálat helyeztek el felajánlásként, amelyek a maja temetkezési hiedelmek szerint az elhunytat életében és halálában is táplálták.

Egy másodlagos temetkezési lelőhelyen egy nő és egy koponya maradványait is megtalálták, valamint malachitból készült zöld figurákat, amelyek zöld színű rézkarbonát ásványból készültek, és amelyről a maják úgy hitték, hogy fontos spirituális erővel és tulajdonságokkal rendelkezik.