Így hat a pajzsmirigyzavar a menstruációra

pajzsmirigy, pajzsmirigyzavar, menstruációs zavarok
A pajzsmirigy segít a menstruációs ciklus szabályozásában, így zavarai rendszertelen vérzést, túl gyenge/ túl erős menstruációt, anovulációt is okozhatnak. A pajzsmirigyzavarok igen gyakran a menstruációs panaszokban mutatkoznak meg, és az, hogy milyen tünetek vannak jelen, főleg attól függ, hogy milyen típusú pajzsmirigy rendellenessége van a betegnek. Általában minél súlyosabb a pajzsmirigy probléma, annál súlyosabbak a menstruációs tünetek.
Vágólapra másolva!
A menstruációs zavarok hátterében rengeteg probléma állhat, melyek általában nőgyógyászati vagy endokrin eredetűek. Igen gyakori, amikor a panaszok mögött a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll- így érdemes már az első vizsgálatok során megejteni pajzsmirigy ellenőrzést is. Hogy pontosan miként is függ össze a szerv működése a menstruációs zavarokkal, azt dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, magyarázta el.
Vágólapra másolva!

A pajzsmirigy és a hormonjai

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő pillangóalakú szerv, mely pajzsmirigy hormonokat termel (T4, T3). A mirigy számos tevékenységet irányít a szervezetben: szabályozza többek között az anyagcserét, a testhőmérsékletet, energiaszintet, a testsúlyt és bizony a menstruációs ciklust, a termékenységet is. A pajzsmirigy diszfunkciójának több típusa létezik, ám általában a pajzsmirigy hormonok túltermelése (pajzsmirigy túlműködés) vagy alultermelése (pajzsmirigy alulműködés) fordul elő, melyeknek létezik autoimmun típusa is (a Hashimoto betegség esetén főleg pajzsmirigy alulműködés, míg a Graves-Basedow kór esetén inkább pajzsmirigy túlműködés a jellemző).

Érdekesség, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek pajzsmirigy betegségben, mint a férfiak, így gyakori, amikor menstruációs zavarok és termékenységei problémák hívják fel a figyelmet a zavarra.

Nők és pajzsmirigy

A pajzsmirigyzavarok igen gyakran a menstruációs panaszokban mutatkoznak meg, és az, hogy milyen tünetek vannak jelen, főleg attól függ, hogy milyen típusú pajzsmirigy rendellenessége van a betegnek. Általában minél súlyosabb a pajzsmirigy probléma, annál súlyosabbak a menstruációs tünetek.

A pajzsmirigy segít a menstruációs ciklus szabályozásában, így zavarai rendszertelen vérzést, túl gyenge/ túl erős menstruációt, anovulációt is okozhatnak. Előfordulhat, hogy a menstruációs vérzés több hónapig nem is jelentkezik. Tanulmányok kimutatták, hogy a hypothyreosis-ban szenvedő nők körülbelül 23% -a tapasztal valamilyen menstruációs rendellenességet (pl. erős menstruációt, szabálytalan vérzést vagy a menstruáció hiányát).

A pajzsmirigy hormonjai közvetlenül befolyásolják a petefészkeket, és közvetetten kölcsönhatásba lépnek a máj által termelt nemi hormonokat kötő fehérjékkel (SHBG). Amennyiben alulműködés van jelen, úgy az SHBG szintje csökken, míg túlműködés esetén nő- mindkettő okozhat menstruációs panaszokat, mivel a probléma befolyásolhatja az ösztrogén anyagcserét, az LH, valamint az FSH termelést.

"A pajzsmirigy betegségek befolyásolhatják az ovulációt, progeszteronhiányt okozhatnak, sőt, megzavarhatják az agyalapi mirigy hormonjait is, amelyek szintén jelentős hatást gyakorolnak a menstruációs folyamatra. Kezeletlen hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) esetén a méhnyálkahártya túlságosan vastaggá válhat, így ez a szokásosnál erősebb vérzéshez vezethet. Túlműködés esetén ennek a fordítottja igaz, vagyis akkor az a gyakoribb, hogy a vérzés túlságosan gyenge"- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy pajzsmirigy alulműködésben az ún. TRH magas szintje magasabb prolaktin szintet is eredményezhet, ami ritka vérzést, anovulációt, cisztákat és meddőséget is generálhat.

A pajzsmirigy segít a menstruációs ciklus szabályozásában, így zavarai rendszertelen vérzést, túl gyenge/ túl erős menstruációt, anovulációt is okozhatnak. A pajzsmirigyzavarok igen gyakran a menstruációs panaszokban mutatkoznak meg, és az, hogy milyen tünetek vannak jelen, főleg attól függ, hogy milyen típusú pajzsmirigy rendellenessége van a betegnek. Általában minél súlyosabb a pajzsmirigy probléma, annál súlyosabbak a menstruációs tünetek. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/milyen-tunetek-eseten-fontos-ellenoriztetni-a-t3-szintet

Megfelelő kezeléssel a tünetek ellen

A pajzsmirigyzavarok terápiája az esetek többségében gyógyszeres: pajzsmirigy alulműködés esetén a hiányzó hormonok kerülnek pótlásra (van, amikor kombináltan a t4 és a t3 is), pajzsmirigy túlműködés esetén pedig pajzsmirigy hormon-gátló kezelést alkalmaznak. (Fontos mindezek mellett az esetleges kísérőtünetek - például a szívpanaszok- megfelelő kezelése is). Amennyiben a hormonzavart nem lehet gyógyszeresen helyre billenteni (ez főleg pajzsmirigy túlműködés esetén fordulhat elő), akkor a hormon túltermelődésének okát kell megszűntetni. Mivel ez lehet pl. hormontermelő göb vagy strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás) , ilyenkor műtétre is sor kerülhet.

(Forrás: Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu)