Kerülje ezt a testtartást, mert komoly gondokat okozhat!

ülés
Ha keresztbe tett lábakkal ülünk, az számos egészségügyi problémát okozhat
Vágólapra másolva!
Kényelmesen ül? Csak álljon meg egy pillanatra, és figyelje meg testtartását. Mit csinálnak a lábai? Keresztezik egymást? És ha igen, akkor a jobb keresztezi a bal oldalit, vagy fordítva? Egy új tanulmányból kiderül: az emberek 62 százaléka jobbról balra keresztezi a lábait, 26 százaléka a másik irányba, 12 százalék pedig egyáltalán nem preferálja ezt a fajta testtartás – és jól teszi. Azt is eláruljuk, hogy miért.
Vágólapra másolva!

Fokozhatja a csípő helytelen elhelyezkedését

Általában kétféleképpen ülhetünk egy széken, és tehetjük keresztbe a lábunkat: az egyik során a térdnél, a másiknál a bokánál keresztezik egymást a lábaink. A kutatóknak azonban van egy nagyon rossz híre: bármennyire is kényelmesnek tűnik keresztbe tett lábbal ülni, az bizony árthat az egészségünknek és a testtartásunknak. De vessünk egy pillantást a tudományos bizonyítékokra!

– mondta Adam Taylor professzor, a Lancaster Egyetem Klinikai Anatómiai Oktatási Központjának igazgatója a The Conversation online portálnak, amit a ScienceAlert online oldal idéz. – Ez viszont megváltoztatja a vér sebességét az alsó végtagok ereiben, ami növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Ha keresztbe tett lábakkal ülünk, az számos egészségügyi problémát okozhat Forrás: Advancing Your Health

Hozzátette: a legtöbb kutatás szerint a térdnél való keresztezés a rosszabb variáció, mintha a bokánál tennénk. Az ilyen módon való ülés ugyanis vérnyomásnövekedést okozhat, mivel

a vér összegyűlik a vénákban és a szívnek ez ellen kell dolgoznia.

Ez viszont könnyen növelheti az erek károsodásának kockázatát, ezért kell a lábadunkat szorosan a földhöz tapasztanunk, amikor a vérnyomásunkat mérik.

Hatás a szervezetre

Minél hosszabb ideig és gyakrabban ülünk keresztbe tett lábakkal, annál valószínűbb, hogy hosszú távon megváltozik a medencédben lévő izmok hossza és a csontok elrendeződése. A csontvázunk összekapcsolódási módja miatt pedig a lábak keresztezése a gerinc és a vállak eltolódását is okozhatja.

– magyarázta Adam Taylor. – A nyakunk is érintett lehet, miután a testünk egyik oldala gyengébb, mint a másik.

Sok embernek a lábak keresztbe tétele természetes mozdulat Forrás: Hinge Health

Kiemelte: ugyanez az egyensúlyhiány a medence és a hát alsó részének izmaiban is megfigyelhető a rossz testtartás és a keresztben ülés okozta feszültségek, terhelések és megerőltetések következtében.

A medence is elcsúszhat a farizmok egyik oldalának hosszan tartó megnyúlása miatt, ami azt jelenti, hogy gyengülhetnek.

Ha hosszú ideig keresztbe tett lábbal ülünk, az növelheti a gerincferdülés (a gerinc rendellenes vonalvezetése) és más deformitások kialakulásának valószínűségét. Ez a trochanterikus fájdalom szindrómát is okozhat, amely jelentős fájdalmat, vöröses duzzanatot és gyulladást okozhat a csípő külső részén, és amely a csípő és a comb külső oldalát érinti.

Befolyásolhatja a spermatermelést

A kutatások azt is kimutatták, hogy a keresztbe tett lábakkal való ülés az alsó lábszárban lévő peroneális ideget (más néven a fibuláris ideget) is veszélyezteti az összenyomódás (kompresszió) és a sérülés veszélye.

Ez jellemzően egyfajta gyengeségben nyilvánul meg, például amikor megpróbáljuk a lábfej kisujját felemelni, valamint a még aggasztóbb „lábleesésben", amikor az egész lábfejünk lefelé lóg.

Bár a legtöbb esetben ez csak egy rövid ideig tart és néhány percen belül visszatér a normális állapotba, ettől függetlenül kellemetlen érzést okoz.

A férfiaknál egyéb hátrányokkal is járhatnak a keresztbe tett lábak Forrás: Getty Images/Edwin Tan

További bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy férfiaknál a lábak keresztezése befolyásolhatja a spermatermelést. Ennek oka, hogy a herék hőmérsékletének 2 és 6 Celsius fok között kell lennie a normál testhőmérséklet alatt. Az ülés viszont mintegy 2 Celsius fokkal, a lábak keresztezése pedig akár 3,5 Celsius fokkal is növelheti a herék hőmérsékletét.

A tanulmányok pedig arra utalnak, hogy a herezacskó vagy a herék hőmérsékletének emelkedése csökkentheti mind a spermiumok számát, mind azok minőségét.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a férfiak és a nők anatómiája közötti különbségek miatt a nőknek valószínűleg sokkal könnyebb keresztbe tett lábakkal ülni; különösen azért, mert a férfiaknak a csípőnek kisebb a mozgástartománya.

Lábak és ízületek

A kutatások azonban azt mutatják, hogy a keresztbe tett lábakkal való ülés egyesek számára viszont előnyös lehet. Egy 2016-os kis tanulmány például azt találta, hogy azoknál az embereknél, akiknek az egyik lábuk hosszabb, mint a másik, a keresztbe tett lábakkal való ülés segíthet a medence két oldalának magasságát kiegyenlíteni, javítva ezzel az „igazodást".

Emellett úgy tűnik, hogy a keresztbe tett lábakkal való ülés csökkenti egyes izmok, különösen a ferde izmok (a bőr alatti izmok, ahol a kezünket a csípőnkre tesszük) aktivitását is, ha összehasonlítjuk azzal, hogy előre tett lábakkal ülünk.

Ez viszont segíthet ellazítani a törzsizmokat és megelőzni a túlterhelést.

Hasonlóképpen bizonyíték van arra is, hogy a keresztbe tett lábakkal való ülés javítja a keresztcsonti ízületek (amelyek a gerinc és a lábak közötti súlyátvitelért felelősek) stabilitását.

A jógában a Lótusz alapülés, mégis sokaknak nehezen kivitelezhető, erőltetett és fájdalmas ülőpóz Forrás: Pinterest

És persze ott van a híres jóga- vagy meditációs póz, a lótuszülés, amikor az emberek keresztbe tett lábakkal ülnek a földön.

Arra vonatkozóan azonban csak mennyiségű adat áll rendelkezésre, hogy az ebben a pozícióban eltöltött hosszabb idő vajon vezethet-e néhány olyan problémához, amelyet a székben keresztbe tett lábakkal való ülés okozhat. Közben ne feledjük azt sem, hogy a jóga sok ember számára hatalmas előnyökkel jár; még azoknak is, akiknek már vannak térdproblémáik.

– emelte ki Adam Taylor. – Ez azt is jelenti, hogy a keresztbe tett lábakkal kapcsolatos számos kockázati tényezőt valószínűleg más mögöttes problémák súlyosbítanak, például a mozgásszegény életmód és az elhízás.

Hozzátette: ezt szem előtt tartva tehát a legfontosabb tanács az, hogy ne üljünk túl sokáig egy helyben, hanem legyünk rendszeresen aktívak.