Lövéseket adtak le a Földre egy másik galaxisból

fekete lyuk
A dekódolás olyan felfoghatatlanul hosszú ideig tartana, hogy közben aa fekete lyuk is elpárologna
Vágólapra másolva!
Egy korábban rádiógalaxisnak hitt objektum valójában egy aktív fekete lyuk, amely új kutatások szerint pozíciót változtatott, így most a Föld felé néz.
Vágólapra másolva!

Egy távoli galaxisban egy hatalmas tömegű fekete lyuk, amely közel fénysebességgel ontja magából a sugárzást, 90 fokkal elfordult, így most közvetlenül a Föld felé néz. Ez egy annyira furcsa jelenség, hogy még a tudósok is értetlenül állnak előtte.

Az aktív galaxismagok (AGN) olyan fekete lyukak, amelyek a galaxisok centrumában foglalnak helyet, iszonyatos mennyiségű anyagot kebeleznek be, miközben erőteljes sugarakat (jeteket) lőnek ki nagy sebességgel. Aszerint osztályozzák őket, hogy melyik részük tekint a Föld felé.

A PBC J2333.9-2343 katalógusjelű objektumot eredetileg egy nagyobb, 4 millió fényév távolságra lévő rádiógalaxisnak hitték, ami azt jelenti, hogy az AGN-jéből előtörő sugárnyalábok merőlegesen álltak a látószögünkhöz képest. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban március 20-án megjelent új kutatás azonban átminősítette a galaxist blazárrá, vagyis fekete lyukának sugárzása közvetlenül a bolygónk felé irányul.

Ez csak úgy lehetséges, hogy a galaxisból előtörő jetek drámai mértékben, tehát 90 fokkal elfordultak.

A kutatók hozzátették, ez egyelőre csak hipotézis, és az eredményeket csupán alapos megfigyelésekkel lehet alátámasztani.

Jetet kibocsátó fekete lyuk illusztrációja Forrás: NASA/JPL-Caltech

A PBC J2333.9-2343-at szinte a teljes elektromágneses spektrumban megfigyelték, a rádióhullámoktól a gamma-sugárzásig. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a galaxis a blazárok tulajdonságaival rendelkezik. Két olyan területet is azonosítottak a fekete lyuk körül, ahol a sugárzás kölcsönhatásba lépett a környező gázokkal. Ezek ugyan múltbéli tevékenység nyomai, de a szerzők szerint azt bizonyítják, hogy a sugárnyalábok tényleg irányt váltottak.

Nem teljesen példa nélküli, hogy egy galaxis jetjei irányt változtatnak, ám a korábbi esetekben két sugárnyaláb létét lehetett feltételezni, amelyek felváltva aktiválódtak.

A PBC J2333.9-2343 esetében azonban egyértelműen csak egy jet figyelhető meg, ami irányt változtatott.

Egyelőre nem tudni mi okozta ezt a furcsa jelenséget, a kutatók is csak találgatnak; az egyik elmélet szerint két galaxis összeolvadt, és a kozmikus ütközés térítette el a sugárnyalábokat.