A Déli-Jeges-tenger áramlatok az összeomlás felé haladnak

Déli-sark, gleccser
A tanulmány, melyet a Nature magazinban publikáltak, arra is figyelmeztet, hogy a lelassulás csökkentheti az óceán képességét, hogy elnyelje a szén-dioxidot az az atmoszférából.
Vágólapra másolva!
A gyorsan olvadó déli-sarki jég drámaian lelassítja a mély óceáni áramlatokat és katasztrofális hatásai lehetnek a klímára, figyelmeztet egy új jelentés. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

A mély vízi áramlások, amelyek hajtják az óceáni áramlatokat 40%-kal csökkenhetnek 2050-re, mondja egy ausztrál tudósokból álló csapat.

Az áramlatok életbevágó hőt, oxigént, szenet é tápanyagokat szállítanak a földgömb körül.

Korábbi kutatás azt sugallja, hogy egy lelassulás az Észak-Atlanti áramlatban Európa lehűlését okozhatja.

A tanulmány, melyet a Nature magazinban publikáltak, arra is figyelmeztet, hogy a lelassulás csökkentheti az óceán képességét, hogy elnyelje a szén-dioxidot az az atmoszférából.

A jelentés vázolja, hogy a Föld óceáni áramlatainak hálózatát részben a hideg, sűrű sósvíz tengerfenék felé mozgása vezet a s Déli-sark közelében.

De ahogy az édesvíz olvad a jégsapkából, a tengervíz kevéssé sóssá és kevéssé sűrűvé válik, és a lefelé mozgás lassul.

Ezek a mély óceáni áramlatok az északi és déli féltekén több száz évig viszonylag stabilak voltak, de most megzavarja a melegedő éghajlat.

"A modellezésünk azt mutatja, hogy ha a globális szén kibocsátások a jelenlegi mértékben folytatódnak, akkor a déli-sarki áramlás lassulni fog több mint 40%-kal a következő 30 évben - a trajektória eredményeképpen, ami úgy néz ki, hogy az összeomlás felé halad. Ha az óceánoknak tüdejük volna, ez volna az egyik." - mondta a tanulmány vezető szerzője Matthew England professzor, a Új-Dél-Wales Sydney Egyetemének oceanográfusa.

Dr. Adele Morrison, aki hozzájárult a jelentéshez, magyarázta, hogy az óceán keringés lassulásával a vízfelszín gyorsan eléri a szénelnyelő kapacitását és akkor nem cserélődik ki nagyobb mélységekből származó szénnel nem telített vízzel.

A tanulmány, melyet a Nature magazinban publikáltak, arra is figyelmeztet, hogy a lelassulás csökkentheti az óceán képességét, hogy elnyelje a szén-dioxidot az az atmoszférából. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-65120327

A 2018 Atlas Tanulmány azt találta, hogy az Atlanti-óceán keringés rendszere gyengébb, mint volt több mint 1000 éven át, és jelentősen megváltozott az utóbbi 150 éveben.

Ezt azt sugallja, hogy a szállítószalagöv szerű Amoc (Atlantic Meridional Overturning Circulation) lehűtheti az óceánt és észak-nyugat Európát, és hatással lehet a mélytengeri ökoszisztémákra.

Az Amoc leállásának túlzott ábrázolását 2004-ben mutatták be, a 2004-es Holnapután című katasztrófafilmben.

De Dr. Morrison azt mondta, hogy egy leállás a déli áramlásban több lenne, mint a tengeri ökoszisztémákra és magára a Déli-sarkra való hatás. Az áramlás felhozna tápanyagokat, amik lesüllyedtek a fenékre, amikor az organizmus elpusztult... újfeltöltve tápanyagokkal a globális ökoszisztémát és a halászokat. A másik nagy következménye egy visszacsatolás lehet arról, hogy mennyire fog olvadni a jövőben a Déli-sark.

Amikor az áramlás lassul, utat nyit a melegebb vizeknek, amik növelhetik az olvadást, ami további visszacsatolás lehet, több olvadékvizet téve az óceánba és még jobban lelassítja a keringést.

A tudósok modelljei azt mutatják, hogy a mély vízi keringés a Déli-sarkon az északi-sarki hanyatlása mértékének a kétszerese lehet.

A Déli-sark olvadékvizének hatását az óceáni áramlatokra még nnem faktoráltál az IPCC klímaváltozási modelljeibe, de figyelembe veszik, mondta England professzor.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com/)