Köhögéscsillapító miatt haltak meg emberek álmukban

kszirup
Újabb szirupról bizonyosodott be, hogy mérgező anyagokat tartalmaz (a képillusztráció)
Vágólapra másolva!
Az orvostudomány az 1900-as években igen megkérdőjelezhető volt. Nagyrészt kemény drogokból állt, amelyeket az észszerűnél jóval nagyobb adagokban adtak, és szinte minden betegségre a kokaint vagy az opioidokat írták fel. Nem kérdés, hogy ezek a szerek több kárt okoztak, mint hasznot.
Vágólapra másolva!

A 19. század végén igen elterjedt volt az ún. „Egyéjszakás Köhögés Elleni Szirup", amelyet bizarr hozzávalói miatt ismét felkapott az internet.

Az „orvosság" összetevői között olyan jól ismert, hírhedt anyagok szerepelnek, mint a kannabisz, a morfium, a kloroform és az alkohol.

A hírhedt gyógyszer Forrás: Flickr

Nem egészen világos, hogy mikor készült az üveg, de a Kohler Manufacturing az 1880-as évektől kezdve gyártotta a szirupot, az ilyen típusú gyógyszerek pedig jellemzőek voltak az 1900-as években. Annyi bizonyos, hogy a köhögéscsillapító 1906 után készülhetett, mivel a gyártó betartotta az 1906-ban hozott élelmiszer- és gyógyszertörvényt, amely az Egyesült Államokban kötelezővé tette az összetevők feltüntetését az egyes termékeken.

Napjainkban kétségtelenül megdöbbennénk, ha ilyenfajta gyógyszereket találnánk a patikák polcain, abban az időben viszont sok köhögés elleni készítmény extrém összetevőket tartalmazott. A morfiumot, a heroint és más mákszármazékokat fájdalomcsillapításra és köhögéscsillapításra használták. A kloroform állítólag szintén segített a köhögés ellen, és elálmosította a beteget, az alkohol és a kannabisz pedig segített a köhögés csillapításában, szintén az alvás elősegítése érdekében.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Idővel az opioidok szabályozottabbá váltak, a kloroform használatát pedig leállították, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 1976-ban megállapította, hogy növeli a szívmegállás és a rák kockázatát, így a köhögés elleni szirupok az 1900-as évek végén alapvetően megváltoztak, a gyártók más összetevőket kezdtek használni. Ennek ellenére napjainkig bőven akad példa hasonlóan vad „gyógymódokra".