Hasi görcsök terhesség során- mi minden okozhatja?

terhesség, várandósság
Általánosságban elmondható, hogy a görcsöket a magnéziummal igen eredményesen lehet kezelni, illetve megelőzni- mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Az orvosok a 36-37. terhességi hétig éppen ezért javasolják a magnézium szedését, mellyel a vetélés, koraszülés esélye is lényegesen csökkenthető.
Vágólapra másolva!
Terhesség során több olyan panasszal is szembesülhet a kismama, melyek riadalmat keltenek, hiszen akár vetélést is jelezhetnek. Ilyen tünet például a hasi görcs is, mely bár sokszor ártalmatlan dolgot jelez, mégis jobb, ha nőgyógyászhoz fordul ilyenkor az illető, hiszen komoly bajra is utalhat. Hogy mi minden okozhatja a problémát, azt dr. Murshed Mohamed főorvostól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.
Vágólapra másolva!

Nem mindegy, mikor, milyen erősségű görcsöt és milyen intenzitással tapasztal

Szinte nincs is olyan kismama, aki a terhessége során ne tapasztalna olykor hasi görcsöket, fájdalmat. Amennyiben a panasz nem erős, nem tart túl sokáig, nem kíséri egyéb tünet (pl. vérzés), a baba mozog, akkor nagy valószínűséggel nincs nagy gond, hiszen több banális probléma is okozhatja. Az is jelzőértékű az orvosnak, hogy hányadik hétben van az anyuka. Hiszen minden trimeszternek megvan a maga jellegzetessége, mindig más zajlik a szervezetben- ezek egy része okozhat sajnos görcsöket, melyek gyakran igencsak megijesztik a kismamákat.

Szinte nincs is olyan kismama, aki a terhessége során ne tapasztalna olykor hasi görcsöket, fájdalmat. Amennyiben a panasz nem erős, nem tart túl sokáig, nem kíséri egyéb tünet (pl. vérzés), a baba mozog, akkor nagy valószínűséggel nincs nagy gond, hiszen több banális probléma is okozhatja. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/terhesgondozas

Székrekedés, fokozott gázképződés

Terhesség során olyan hormonális változások zajlanak, melyek hatással vannak az emésztésre, így igen gyakori panasz - főleg a terhesség elején, az első trimeszterben- a puffadás, fokozott gázképződés, székrekedés (ennek főleg a magas progeszteronszint az okozója). Ez bár okozhat görcsöket, ám általában nem olyan erősségűek, hogy komoly aggodalomra adnának okot. Szimetikon hatóanyagú készítményekkel a panasz csökkenthető, megszüntethető.

Méhszalagok nyúlása

A méhet szalagok tartják a helyén- ezek feszülése, nyúlása, valamint a méh növekedése a terhesség során alhasi fájdalmat okozhat- ez általában hirtelen jelentkező, ám hamar múló nyilalló vagy húzó fájdalom, melyet a has valamely oldalán tapasztal az anyuka. A tünet a terhesség második trimeszterében elején szokott megjelenni.

Baba intenzív mozgása

Ahogy nő a baba és válik egyre intenzívebbé a mozgása, úgy okozhat ez enyhébb fájdalmat, kellemetlenséget. Nem is csoda, hiszen egyre kevesebb helye lesz, ráadásul egyre erősebbé is válik, így fájdalmat érezhet a hasában, bordáinál, hüvelyében is. A baba ingerelheti a méh falát is, mely rövid ideig tartó méhösszehúzódásokat is kiválthat. Sokan kifejezett fájdalomról számolnak be akkor is, amikor a baba farfekvésből befordul fejjel a szülőcsatorna felé.

Braxton Hicks összehúzódás

Az ún. Braxton Hicks összehúzódások főleg a harmadik trimeszterre jellemzőek, bár olykor már a második trimeszterben megkezdődhetnek. Ekkor a méh kb. 30-60 másodpercre összehúzódik, keménnyé válik a has, majd ellazul. Szerepe, hogy a test felkészüljön a szülésre. Kissé kellemetlen maga a feszülés de általában nagyobb fájdalommal nem jár. Az összehúzódásból adódó érzés a méh tetején kezdődik és lefelé terjed. A Braxton Hicks összehúzódások normál esetben nem indítják meg a szülést, nem nyitják meg a méhszájat. Onnan lehet megkülönböztetni a szülési fájdalomtól, hogy nincs szabályos mintája, nem válnak erősebbé és gyakoribbá a fájások, sőt, bizonyos testhelyzetek, pozíciók megváltoztatása után el is múlhat.

Mit lehet tenni a hasi görcsök, fájdalmak ellen?

Általánosságban elmondható, hogy a görcsöket a magnéziummal igen eredményesen lehet kezeli, illetve megelőzni- mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Az orvosok a 36-37. terhességi hétig éppen ezért javasolják a magnézium szedését, mellyel a vetélés, koraszülés esélye is lényegesen csökkenthető. Ezen kívül a stressz csökkentése, az elegendő pihenés mind enyhítik a görcsöket. A fájdalom gyakran azért pont azért lép fel, mert a kismama fokozott tempóban éli a mindennapjait és nem szakít elegendő időt a lazításra, kikapcsolódásra.

Általánosságban elmondható, hogy a görcsöket a magnéziummal igen eredményesen lehet kezelni, illetve megelőzni- mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Az orvosok a 36-37. terhességi hétig éppen ezért javasolják a magnézium szedését, mellyel a vetélés, koraszülés esélye is lényegesen csökkenthető. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/terhesseg-asztmaval

Mikor forduljon orvoshoz a hasi görcsökkel?

· Erős, igen fájdalmas görcsök

· Gyakoriak görcsök és egyre hosszabbak

· Vérzés kíséri

· Látászavar

· Ödéma

· Szédül

· Hányinger/hányás kíséri

(Forrás: Nőgyógyászati Központ

www.nogyogyaszatikozpont.hu)