Furcsa fertőzést kapott, miután megharapta egy leguán

leguán
Szerencsésen megúszták az utazást a leguánok
Vágólapra másolva!
Soha ne állj egy leguán és egy torta közé: ezek a bölcs szavak hangzottak el egy koppenhágai fertőző betegségekkel foglalkozó konferencián. A kutatók ott egy nemrég napvilágot látott, elrettentő történetre figyelmeztettek, amelyben egy lány, akit megharapott egy tortalopó leguán, hónapokkal a történtek után furcsa bakteriális fertőzést kapott.
Vágólapra másolva!

A „nagy tortarablás" akkor történt, amikor egy 3 éves kislány épp a tengerparton falatozott, amikor egy leguán odarohant hozzá, megharapta, majd ellopta az ételt. A harapás a lány bal kezét érte, amit a helyi klinikán kezeltek egy ötnapos antibiotikum-kúrával, a hüllők körében gyakori baktérium, a szalmonella miatt.

A seb begyógyult, ám öt hónappal később egy kis dudor alakult ki rajta, amely a következő három hónapban egyre nagyobb, vörösebb és fájdalmasabb lett.

Az ultrahangos képalkotás egy ganglion-szerű cisztát mutatott ki, de ez az orvosok szerint nem illett a tünetek közé.

Egy ortopéd sebész végül úgy döntött, hogy eltávolítja a csomót, és észrevette, hogy a műtét során genny szivárgott, ami valamilyen fertőzésre utalt.

Furcsa bakteriális fertőzést kapott egy lány, miután megharapta egy leguán Forrás: Getty Images

A szöveten szövettani vizsgálatokat végzett, amelyek szövetelhalást, gyulladást és egy szokatlan baktérium, a Mycobacterium marinum jelenlétét mutatták ki.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a baktérium csak ritkán fordul elő emberekben, és inkább a halakban található meg. Arra is emlékeztettek, hogy egy nem tuberkulózisos mikobaktériumról van szó, amely tuberkulózis-szerű megbetegedést okoz, de általában nem fertőzi meg az emberi gazdatesteket, hacsak valaki nem megy szennyezett vízben evezni, egy vágással a testén.

A vadon élő és háziállatként tartott hüllőkről ismert, hogy olyan káros dolgokat hordoznak, mint a Serratia marcescens, a Staphylococcus aureus és a Salmonella enterica, de az M. marinum egy leguánharapás váratlan következménye. A kutatók szerint előfordulhat azonban, hogy a hüllők teste jó tartózkodási helyet kínál a baktérium számára.

– magyarázta Dr. Jordan Mah, a Stanford University School of Medicine (Kalifornia, USA) munkatársa az IFL Science online portálnak. – A harapás egy emberben ritkán előforduló baktérium megtelepedését eredményezte, és azt mutatja, hogy a leguánok súlyos fertőzéseket okozó káros baktériumok hordozói lehetnek.

A leguánok súlyos fertőzéseket hordozhatnak Forrás: Christian Mehlführer/Wikimedia Commons

Hozzátette: ez viszont segíthet az egészségügyi szakembereknek felismerni egy szokatlan, ritkábban ismert bakteriális fertőzést.

Miután az M. marinumot kimutatták, a fiatal lány is hatékonyabb kezelést kaphatott.

A baktériumról ismert, hogy rezisztens a gyakori antibiotikumokkal szemben, mint amilyen az amoxicillin, amit kezdetben kapott, de egy rifampin és klaritromicin kúra megtette a hatását és végül meggyógyult.