Döbbenetes hír: a Föld népessége hamarosan csökkenni kezdhet

világ, népesség, túlnépesedés
Egy új jelentés szerint a világ népessége 2050-re mindössze 9 milliárdnál tetőzhet, ami jóval alacsonyabb szám, mint azt a tudósok korábban gondolták (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy most publikált, új jelentés szerint a világ népessége 2050-re 9 milliárdnál tetőzhet, ami jóval alacsonyabb szám, mint azt a tudósok korábban gondolták. A legújabb előrejelzés más, ismertebb becslésekhez, például az Egyesült Nemzetek Szervezetétől (ENSZ) származó számításokhoz képest vagy egy leheletnyi lélegzethez jutást, vagy épp az ellenkezőjét, egy katasztrófát jelezhet elő.
Vágólapra másolva!

Mindkét oldalon akadnak érvek

A Föld növekvő népességének előnyeit és hátrányait heves viták övezik: a támogatók a gazdaságra és a technológiára gyakorolt pozitív hatásokra hivatkoznak, a kritikusok pedig a környezetre és a társadalmi harmóniára jelentett veszélyeket hangsúlyozzák.

Bár a szakemberek szerint azzal mindenképpen lehet érvelni, hogy a kisebb népességnek kevesebb energiára, lakhatásra, élelmiszerre és vízre van szüksége, ám akad néhány jelentős fenntartás is ezzel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy a népességnövekedés várható megfordulása azt jelenti, hogy jelentős beruházásokra lesz szükség az oktatás és az egészségügy területén, nem beszélve arról, hogy miként lehet leküzdeni a gazdasági egyenlőtlenségeket egy elöregedő társadalomban.

A kisebb népességnek kevesebb energiára, lakhatásra, élelmiszerre és vízre van szüksége Forrás: Pixabay

– írják jelentésükben a szerzők, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Nem valami lehetetlen, elérhetetlen utópia megteremtésére tett kísérletet jelentenek; ehelyett egy rendkívüli nyomás alatt álló bolygón egy rugalmas civilizáció alapvető alapját képezik.

A jelentés előrejelzései kiterjedt kutatásokon alapulnak, és ezek nagy része azt is mutatja, hogy a világ leggazdagabb embereinek felső 10 százaléka tehető úgymond felelőssé leginkább a környezet stabilitását veszélyeztető túlfogyasztásért; beleértve az éghajlatváltozást is.

– mondta Jorgen Randers környezetkutató, az Earth4All nevű kezdeményezés egyik modellezője, aki a Global Challenges Foundation szervezettel együttműködve dolgozott a jelentés elkészítésén. – Azokon a helyeken, ahol a népesség a leggyorsabban növekszik, rendkívül kicsi az egy főre jutó környezeti lábnyom, összehasonlítva azokkal a helyekkel, ahol a népesség csúcsát már évtizedekkel ezelőtt elérték.

Komor címet kapott az első forgatókönyv

A tanulmány szerzői tudományos adatok felhasználásával megjósolták, hogyan lehet a népességnövekedést kezelni az egyes főbb régiókban azzal a céllal, hogy olyan emberi népesség alakulhasson ki, amely hosszú ideig képes lenne boldogulni a Földön.

Az elemzésben tíz országot és régiót vettek figyelembe, Kínától az Egyesült Államokon át a Szaharától délre fekvő Afrikáig.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a népességnövekedés mértéke jelenleg több afrikai országban, például Angolában, Nigerben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában, valamint néhány ázsiai országban, például Afganisztánban a legmagasabb.

A világ térképe különböző színű régiókkal. Az elemzésben ezt a 10 makrorégiót ábrázoló térképet használták a kutatók Forrás: B. Callegari/PE Stoknes/Earth4All

A kutatók egy nemrégiben épített dinamikai modell segítségével két különböző forgatókönyvet vizsgáltak meg, amelyek még ebben az évszázadban bekövetkezhetnek.

Az első forgatókönyv, amely a „Túl kevés, túl késő" komor címet viseli, úgy képzeli el a világot, hogy ugyanúgy „kanyarog" tovább, ahogy azt már teszi 1980 óta. Ez arra a feltételezésre épül, hogy az olyan változók, mint a születési ráta, a megtakarítási és adósságszintek, az adókulcsok és a jövedelemmodellek a jelenlegi mintákat folytatják.

Ennek a forgatókönyvnek az előrejelzése szerint a világ népessége 8,8 milliárd főre tehető majd a század közepén, majd 2100-ban fokozatosan csökkenni kezd, egészen 7,3 milliárdra.

A prognózis szerint a globális egyenlőtlenség, az ökológiai lábnyom és az élővilág kihalása a gazdasági és népességnövekedés lassulásával nőni fog. Ahogy az országokon belüli és az országok közötti társadalmi megosztottság nő, a regionális összeomlások úgy fokozódhatnak, különösen a gyenge gazdaságú és gyenge kormányzatú országokban.

Trendeket és jövőbeli változásokat jeleztek elő

Az „Óriási ugrásnak" elnevezett, reménykeltőbb második forgatókönyv szerint a világ népessége csak 2040 körül éri el a 8,5 milliárdos csúcsot, ami az évszázad végére mindössze hatmilliárdra csökken. A szerzők szerint ennek az optimista kimenetelnek az egyik döntő tényezője az lenne, hogy a gazdasági egyenlőtlenséget világszerte felismerjék, mint a megosztottság forrását, valamint a demokráciára és az emberi fejlődésre jelentett fenyegetést.

Ebben a feltételezett jövőben a szélsőséges szegénység 2060-ra megszűnne, ami mélyreható hatással lenne a globális népességnövekedésre.

Ehhez a fordulathoz azonban hatalmas szegénységcsökkentő beruházásokra, valamint forradalmi élelmiszer- és energiabiztonsági, egyenlőtlenségi és nemek közötti egyenlőségi politikákra lenne szükség.

Jorgen Randers úgy véli, hogy a mindenki számára „jó élet" csak akkor lehetséges, ha a gazdag elit szélsőséges erőforrás-felhasználása csökken.

Öt népesedési forgatókönyv összehasonlítása 2100-ig Forrás: B. Callegari/P.E. Stoknes/Earth4All

A szerzők szerint más, nagy előrejelzések figyelmen kívül hagyták eddig a gyors gazdasági fejlődést, mint a növekvő népességszámra adott egyfajta megoldást.

– állítja Beniamino Callegari közgazdász, a jelentés egyik szerzője. – Mi több, az ENSZ modellezési megközelítése sem magyarázza meg a trendek eredetét és jövőbeli változásait.

Ilyen például az, hogy miért és hogyan tér el egy társadalom születési és halálozási rátája a történelmi normáktól, és hogy mit jelent ez a jövőre nézve.

Nagyobb horderejű változást sürgetnek

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy az alacsony jövedelmű országokban egy gyors gazdasági fejlődés óriási hatással lenne a termékenységi arányszámokra is.

– tette hozzá Per Espen Stoknes pszichológus és közgazdász, a tanulmány társszerzője.

Egy új jelentés szerint a világ népessége 2050-re mindössze 9 milliárdnál tetőzhet, ami jóval alacsonyabb szám, mint azt a tudósok korábban gondolták (képünk illusztráció) Forrás: DrCarrrven/iStock

Hozzáfűzte azt is, hogy kétségtelenül több kutatásra és néhány,

nagyobb horderejű változásra van szükség.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a forgatókönyveikkel azt kívánták elérni, hogy „szemléltessék, hogy

  1. a demográfiai, társadalmi-gazdasági és természeti változások lehetségesek, és
  2. azok nagyságrendje és végső hatása elsősorban attól függ, hogy milyen intézkedéseket teszünk ebben az évtizedben".

A jelentés ezért egyfajta munkadokumentumként jelent meg: People and Planet: 21st Century Sustainable Population Scenarios and Possible Living Standards Within Planetary Boundaries (magyarul „Ember és bolygó: 21. századi fenntartható népesedési forgatókönyvek és lehetséges életszínvonal a bolygó határain belül") címmel.