Tesztrepülésre indulhat minden idők legnagyobb űrrakétája

SpaceX Starship SN9 Cleared For Launch NurPhoto General News Human Interest January 13 2021 13th January 2021 Starship Launch Test Horizontal SCIENCE AND TECHNOLOGY
SpaceX Starship SN9. A továbbfejlesztett változat talán még idén Mars körüli pályára áll
Vágólapra másolva!
Megkapta a repülési engedélyt pénteken a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint hétfőn bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal bejelentése szerint a SpaceX minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tett, ezért kiadták az engedélyt, ami 5 évre szól.

A Starship minden idők legnagyobb méretű, és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, az első tesztrepülés a tervek szerint összesen másfél órán keresztül tart majd, amelynek során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhan a Csendes-óceánba.

Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga metán. A Starship a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra.

SpaceX Starship SN9. A továbbfejlesztett változat talán még idén Mars körüli pályára áll Forrás: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone/NurPhoto/Reginald Mathalone

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló űrhajózási vállalat, a SpaceX célja az űrrakéta-programmal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

Elon Musk a közelmúltban a Starship első teljes értékű tesztrepülésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "biztos izgalmat tud ígérni". Ugyanakkor hozzátette, azt nem tudja megígérni, hogy az eszköz eljut a Föld körüli pályára, ennek 50 százalékos esélyt jósolt.

(MTI)