Ez a gyümölcs drasztikusan csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát

áfonya
A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók
Vágólapra másolva!
Az áfonya használata a húgyúti fertőzések (UTI) kezelésére az amerikai indiánok idejére nyúlik vissza, ám most már szilárd tudományos bizonyítékok is alátámasztják ezt a hagyományos gyógymódot.
Vágólapra másolva!

Meghatározták az áfonyakészítmények előnyeit

A húgyúti fertőzések hihetetlenül fájdalmasak lehetnek, és különféle hólyagproblémákat válthatnak ki. Ha nem kezelik, a vesékre is átterjedhet és további szövődményeket okozhat, beleértve néhány ritka esetben akár szepszist is.

És bár a húgyúti fertőzés a nőknél gyakoribb, a férfiakat és a gyermekeket is érintheti.

A Cochrane Database of Systematic Reviews tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban a kutatók 50 korábbi, összesen 8857 résztvevőre kiterjedő vizsgálatot tekintettek át. A korábbi vizsgálatok azt vizsgálták, hogy a húgyúti fertőzések kockázata hogyan függ össze a gyümölcslé, tabletta vagy por formájában kapott áfonyával.

Az áfonya használata a húgyúti fertőzések (UTI) kezelésére az amerikai indiánok idejére nyúlik vissza Forrás: veeterzy/Pexels .


– mondta Jacqueline Stephens, az ausztráliai Flinders Egyetem epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A túlnyomó többségben az áfonyakészítményeket placebóval vagy a húgyúti fertőzések kezelésének mellőzésével hasonlították össze és megállapították, hogy az áfonya gyümölcslé formájában történő fogyasztása vagy a kapszulák szedése csökkentette a húgyúti fertőzések számát a visszatérő esetekkel küzdő nőknél, a gyermekeknél és az olyan orvosi beavatkozások, mint például a hólyag sugárterápia után húgyúti fertőzésekre hajlamos embereknél.

Hozzátette: a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázata több mint negyedével csökkent a visszatérő fertőzéses esetekben szenvedő nőknél, több mint felével a gyermekeknél, és valamivel több mint felével az orvosi beavatkozások után húgyúti fertőzésre hajlamos embereknél.

Csak bizonyos embereknél működött

A vizsgálatok során csak néhány ember számolt be mellékhatásokról, amelyek közül a leggyakoribb a gyomorfájdalom volt. Az adatokban azonban vannak hiányosságok: csak kevés vizsgálatban hasonlították össze például az áfonyakészítményeket közvetlenül az antibiotikumokkal vagy a probiotikumokkal, pedig ezek a kezelések ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a gyümölcs.

Az áfonya semmilyen jótékony hatását nem mutatták ki az idősebb felnőttek, a terhes nők vagy a hólyagürítési problémákkal küzdő emberek esetében, tehát ez a megállapítás nem általános érvényű.

Nagyon magas az áfonya antioxidáns tartalma Forrás: Pinterest

A tanulmány azonban azt mutatja, hogy az emberek bizonyos csoportjai esetében a csökkent kockázat jelentősnek mondható. Az áfonyalé tehát megelőzheti a húgyúti fertőzéseket, de csak az arra fogékony embereknél.

Korábbi kutatások szerint az áfonyában található proantocianidinek (PAC) nevű vegyület segíthet megakadályozni az Escherichia coli baktériumok megtapadását a hólyagot bélelő sejtekhez.

Becslések szerint az E. coli a húgyúti fertőzések körülbelül 90 százalékáért felelős. Az azonban továbbra sem világos, hogy mi az áfonya optimális adagja, de egy korábbi tanulmány körülbelül 36 milligramm proantocianidineket javasolt naponta.