Országszerte távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket szombaton

Sh2-54 This image of the spectacular Sh2-54 nebula was taken in infrared light using ESO’s VISTA telescope at Paranal Observatory in Chile. The clouds of dust and gas that are normally obvious in visible light are less evident here, and in this light we c
Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VISTA teleszkópjának infravörös tartományban készített felvétele a lenyűgöző Sh2-54 ködről. A látható tartományban nyilvánvaló por- és gázfelhők kevésbé látszanak ebben a hullámhossztartományban, míg helyette inkább a köd mögötti csillagok fénye figyelhető meg
Vágólapra másolva!
Szombaton lesz a csillagászat napja, ebből az alkalomból országszerte járdacsillagászati bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket - közölte a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE).
Vágólapra másolva!

A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

Az MCSE honlapján olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálókban is tartanak programokat.

Több helyszínen, így Bólyban, Tatán és Szombathelyen már pénteken bemutatókkal, előadásokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

Szombaton pedig többek között Kecskeméten, Budapesten, Balatonfűzfőn, Esztergomban, Répáshután, Százhalombattán, Jászfelsőszentgyörgy, Táton és Hajdúböszörményben is lesznek csillagászati bemutatók.

Forrás: ESO/VVVX

Ezen a szombat estén a Hold "kövér félholdként" látható (az első negyed április 27-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénusz lesz az este másik érdekessége. A Marsot is meg lehet figyelni, valamint érdekes derékszögű háromszöget fog alkotni az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillagával, a Polluxszal és a Castorral. A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

A csillagászat napja "mozgó ünnep", amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

A programokról részletesen a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvashatnak az érdeklődők.

(MTI)