Így sikerült megmenteni Samut, a kiselefántot! - Videó

Samu, elefánt, ázsiai elefánt, Elephas maximus
Januárban még korántsem voltunk biztosak abban, hogy Samu egyáltalán megéri a második születésnapját, hiszen egy nagyon veszélyes kór, az elefánt herpeszvírus megbetegedés támadta meg a szervezetét. Állatorvosi csapatunk azonban az állatgondozókkal együttműködve sikeresen vette fel a harcot a betegséggel, és Samu most már újra egészséges.
Vágólapra másolva!
Januárban egy ország követte lélegzet-visszafojtva azt a küzdelmet, amit állatorvosaink és elefántgondozóink folytattak Samu életéért. Most egy kisfilmen mutatjuk be, hogyan sikerült legyőzni a kiselefánt szervezetét megtámadó kórt. - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján.
Vágólapra másolva!

Az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés a vadonban és az állatkertekben is komoly veszélyt jelent az ázsiai elefántokra. Elefántjaink közül ketten, az ötéves Arun és a csaknem kétéves Samu tartoznak a veszélyeztetett, egy és kilenc év közötti korosztályba,

ezért náluk heti rendszerességgel végzünk szűrővizsgálatokat, éppen azzal a céllal, hogy a betegség kialakulását a lehető leghamarabb észleljük, még azelőtt, hogy a szemmel is jól látható klinikai tünetek megjelennének.

Arun, elefánt, ázsiaia elefánt, Elephas maximus Forrás: https://www.facebook.com/allatkert/photos/a.10151356734790896/10155667117470896

A január 9-i, hétfői szűrővizsgálat eredményei Samu esetében azt mutatták, hogy nála megjelent ez a rettegett betegség. Ezért munkatársaink haladéktalanul elkezdték a kiselefánt intenzív kezelését, ami a szájon át adható vírusellenes készítmények mellett transzfúzióból, éspedig vér- és vérplazma-átömlesztésből állt elsősorban.
Samu kezelése közben munkatársaink felvételeket is készítettek, elsősorban azért, hogy dokumentáljuk a folyamatot. Ezek közül néhányat az Állatkerti Alapítvány által összeállított kisfilmben is bemutatunk. Közben pedig dr. Sós Endre vezető állatorvos, Állatkertünk természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója mesél arról, hogyan is sikerült Samu életét megmenteni.

Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése mind a vadonban, mind az állatkertekben komoly problémát jelent. Ezért állatorvosaink rendszeres időközönként szűrővizsgálatokat végeznek náluk, hogy a betegség esetleges kialakulását a lehető leghamarabb észleljük. - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján. A képen a herpeszvírusos Samu látható. Forrás: https://www.facebook.com/allatkert/photos/a.489881070895/10158851470300896

Ma már azt mondhatjuk, hogy Samu teljesen felgyógyult a betegségből: minden vizsgálati eredmény ezt mutatja, és a gondozók a tréningek során is úgy tudnak együtt dolgozni vele, mint a betegség előtt.

A sikerhez persze számos dolog kellett. Sok múlott a betegség korai felismerésén (ami a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhető), és azon az emberfeletti munkán, amit az állatkerti csapat végzett Samu kezelése során. Hadd említsük munkatársainkat név szerint is! Egyrészt a kisfilmben is megszólaló dr. Sós Endre vezette állategészségügyi csapatot, melynek tagjai Burzuk László, dr. Hoitsy Márton, dr. Sós-Koroknay Viktória és Verőczey Tamás, valamint a Vidákovits István vezette elefántházi csapatot, melynek tagjai Csákvári Máté, Halvax Károly, Ilycsin László, Kálnoki Tamás, Lutz Szebasztián és Riczek Dániel. Ők voltak azok, akik a kiselefánt kezelésével kapcsolatos közvetlen munkákat végezték, természetesen sok más állatkerti dolgozó, több más szakág képviselőjének segítsége, szakmai támogatása mellett. A sikerhez tehát igazi csapatmunka is kellett.

És ehhez még hozzátehetjük azt is, hogy munkatársainknak nagyon sokat jelentett az a rengeteg bíztatás, amit ebben az időszakban nap mint nap kaptunk, szóban és írásban egyaránt. Így köszönetünket fejezzük ki azoknak is, akik szurkoltak, és lélekben velünk voltak ebben a nehéz időszakban!

Felköszöntöttük Samut, a kétéves kiselefántot

Vasárnap, a Föld Fesztivál harmadik napján tortával köszöntöttük fel Samut, a kétéves kiselefántot, aki egyébként Állatkertünk legnépszerűbb lakója. A születésnapi köszöntéshez természetesen torta is dukált.

Legifjabb elefántunk, Samu 2021. április 24-én látta meg a napvilágot, vagyis második születésnapja igazából hétfőre esett volna. Mi azonban úgy gondoltuk, már vasárnap felköszöntjük az ünnepeltet, hogy minél többen együtt ünnepelhessenek velünk. Vasárnap ráadásul nemcsak egy átlagos hétvégi nap volt, hanem a Föld Fesztivál harmadik napja is egyben, így nem meglepő, hogy ezen a napon közel nyolcezren tiszteltek meg bennünket a látogatásukkal.

Januárban még korántsem voltunk biztosak abban, hogy Samu egyáltalán megéri a második születésnapját, hiszen egy nagyon veszélyes kór, az elefánt herpeszvírus megbetegedés támadta meg a szervezetét. Állatorvosi csapatunk azonban az állatgondozókkal együttműködve sikeresen vette fel a harcot a betegséggel, és Samu most már újra egészséges. Forrás: https://www.facebook.com/allatkert/photos/pcb.10159027240045896/10159027238175896/

Samu különleges születésnapi tortát is kapott, amelyhez a piskótalapokat és a tésztából készült 2-es számot az Állatkerti Alapítvány és az elefántok egyik támogatója, a Mentes Cukrászda készítette. A torta bekészítése után egyszerre engedtük ki a kifutóra Samut, valamint az anyukát, Angele-t, illetve a nagytesót, Arunt, így egyáltalán nem volt biztos, hogy pont az ünnepelt lesz az első, aki a szülinapi finomságot felfedezi. A dolog azonban végül fotózás szempontjából is nagyon szerencsésen alakult, hiszen először Samu kezdett el falatozni a tortából, majd később anyukája, Angele is csatlakozott hozzá, s végül Arun sem maradt ki a szülinapi zsúrból.

Samu egyébként Állatkertünk legnépszerűbb lakója, ami már csak abból is látszik, hogy születése óta összesen 570-en fogadták örökbe jelképesen.

Januárban még korántsem voltunk biztosak abban, hogy Samu egyáltalán megéri a második születésnapját, hiszen egy nagyon veszélyes kór, az elefánt herpeszvírus megbetegedés támadta meg a szervezetét. Állatorvosi csapatunk azonban az állatgondozókkal együttműködve sikeresen vette fel a harcot a betegséggel, és Samu most már újra egészséges.

Az alábbi két videón Samu fürdőzik. Időnként anyukájával, Angele-lel, de legtöbbször a „nagytesóval", Arunnal veti magát a hűs habok közé. A fürdőzés része az is, hogy homokot szórnak magukra, ami afféle bőrradírként működik.

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert: https://zoobudapest.com/)