Brit kutatók felfedezték, hogy a sündisznónak citrusszerű gerince van

sündisznó
A képek egy félbevágott citrus gyümölcshöz hasonló támogató részeket és üreges szakaszokat mutattak.
Vágólapra másolva!
Egy sündisznó gerince belsejének mikroskálájú képei felfedték, hogy a belső szerkezet hasonlóan néz ki egy citrus gyümölcs belsejéhez. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

A tudósok azt mondják, hogy ez megmagyarázhatja a gerinc erősségét és rugalmasságát. A munkát a Nottinghami Egyetem egy csapata végezte, hogy megjelöljék a Sündisznó Tudatosság Hetét. Dr. Hannah Constantin, aki a képeken dolgozott, azt mondta, hogy gyermekkorában nagyon szerette nézni a sündisznókat a szülei kertjében, ahol gyakori látogatók voltak ezek a kis állatok. Felnőttként egyre kevesebb sündisznót látott és miután végzett némi kutatást, felfedezte, hogy a sündisznók száma az Egyesült Királyságban 50%-kal csökkent 2000 óta.

Azt mondja, az emberekkel való beszélgetés a sündisznókról nagyszerű kezdőpontja, hogy segítsünk az állatoknak.

Tanulmányozták a sündisznó gerincénak elemi összetételét és szerkezetét. Ez fontos, mert életbevágó információkat fog adni a természetvédőknek a munkájukhoz. Mikroskálájú képeket hoztak létre a gerinc belsejéről és külsejéről.

A gerinc keresztmetszetének képelkotásából származó egyik legmeglepőbb eredmény, hogy kiderült, hogy egy félbevágott citrus gyümölcshöz hasonló támogató részek és üreges szakaszok vannak.

A képek egy félbevágott citrus gyümölcshöz hasonló támogató részeket és üreges szakaszokat mutattak Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-nottinghamshire-65417389

A képek azt is megmutatták, hogy a külső résznek bordázott felszíni szerkezete és pikkelyes mikroszerkezete van. A vezérsík lehetővé teszi a gerinc jó erősség-súly arányát. Egy üreges gerinc könnyű lenne, de könnyen hajlítható, vagy összezúzható. Egy teljesen tömör gerinc erős, de nehéz lenne.

A vezérsík ellenáll a hajlításnak és összezúzásnak, de nincs nagy súlya, és a sugaras elrendeződés valószínűleg erősíti őket majdnem minden irányban.

A sünigerincet a Deborah Korn adományozta a helyi Hedgepigs süni-mentőszervezettől, aki azt mondta, hihetetlenül büszkék, hogy segíteni tudtak a Nottingham Egyetemnek.

Dr. Hannah Constantin a képeken dolgozik Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-nottinghamshire-65417389

Fay Vass, a május 6-ig tartó Sündisznó Tudatosság Hetét szervező Brit Sünmegőrző Egyesület (British Hedgehog Preservation Society) ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a Sündisznó Tudatosság Hetének célja, hogy arra buzdítsák az embereket, hogy gondoljanak a sündisznókra és segítsék őket.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com)/