Nem fog örülni, ha megtudja, mit tartalmaz a parmezán sajt

Credito Emiliano, parmezán, sajt
A kép csak illusztráció!
Vágólapra másolva!
A parmezán sajtot a vegetáriánusok is kedvelik, pedig ha tudnák, hogyan készül, nem lennének lelkes rajongói.
Vágólapra másolva!

A parmezánt hagyományosan tehéntejből készítik, legalább 12 hónapig érlelik rézkádakban, ahol felmelegítik, és egyéb összetevőket, például savót és oltóanyagot adnak hozzá. A vegetáriánusok számára ez utóbbi alkotóelem lehet problémás – írja az IFL Science.

Az oltó ugyanis egy olyan enzim, amelyet a borjak gyomrának nyálkahártyájából nyernek.

A magyarázat szerint az állatok életük ezen korai szakaszában még csak tejet fogyasztanak, így a tej alvadását elősegítő természetes enzim – a kimozin - még nagy mennyiségben jelen van a borjak emésztőrendszerében. Ahogy a borjak idősebbek lesznek, a kimozin mennyisége csökken, végül más enzimek váltják fel, amelyek eltérő táplálékok emésztését teszik lehetővé.

Forrás: Shutterstock

Az oltóanyag a sajtkészítés nélkülözhetetlen összetevője, döntő fontosságú a szilárd állapot és a sajt jellegzetes textúrájának kialakításában. Egyes sajtkészítők ma már növényi oltóanyagot használnak sajtjaik elkészítéséhez, bár a legtöbben továbbra is az állati eredetű oltóra esküsznek.