Hihetetlen dolgokat kezdett látni a puskával fejbe lőtt férfi

agy, alzheimer, demencia
Alzheimer's and dementia research, conceptual image. Magnetic resonance imaging (MRI) scan of a human brain on a screen. (Photo by TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy újonnan közzétett tanulmány újra felfedezte a történelem egyik legkülönösebb agysérülési esetét: a szimplán M. betegként ismert férfit 1938-ban, a spanyol polgárháború idején érte fejlövés, amelynek hatására fejjel lefelé kezdte látni a világot, de a tárgyak is szokatlan módon jelentek meg neki.
Vágólapra másolva!

M. páciens a világot fejjel lefelé és tükrözve látta, az emberek és a tárgyak például nem ott tűntek fel, ahol valójában voltak, hanem az ellenkező irányból érkeztek. A normálisan és a fordítottan nyomtatott betűket és számokat is el tudta olvasni anélkül, hogy az agya lényegi különbséget érzékelt volna a kettő között. Bármilyen irányból a karórájára tudott nézni, hogy ellenőrizze az időt.

Nem ezek voltak azonban az egyedüli tünetek. A férfi helyzetérzékelése mellett a méret- és színérzékelése is összezavarodott, a tárgyak olykor háromszor nagyobb méretben, eltérő színben jelentek meg neki.

Az ijesztő szimptómák ellenére a férfi meglehetősen könnyedén vette saját betegségét, és igyekezett normális életet élni.

Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Justo Gonzalo spanyol idegspecialista közel 50 éven át tanulmányozta M. beteget, és elemzése jelentős előrelépést hozott az agykutatásban. Nem ez az első eset, hogy egy szokatlan sérülés segíti a szakembereket az agy működésének alaposabb megértésében.

– mondta Alberto García Molina neuropszichológus az El País című lapnak.

M. beteg és más agysérültek tanulmányozása során Gonzalo azt találta, hogy

az agykárosodás hatásai a sérülés méretétől és helyzetétől függenek. Azt is kimutatta, hogy ezek a sérülések nem bizonyos funkciókat tesznek tönkre, hanem többféle funkció egyensúlyát befolyásolják - ahogyan az M. beteg esetében is történt.

M. beteg története és Gonzalo esettanulmánya úttörő fontosságú volt az agykutatásban, viszont a különös sztorit kevesen ismerik, ezért is tartotta fontosnak az idegkutató lánya, hogy Molina segítségével újból elővegyék apja munkásságát, és azt széles körben ismertté tegyék.

A tanulmány szerint az egyedi esettanulmányok évszázadok óta szolgáltatnak fontos információkat az agyműködésről, és remekül kiegészíthetik a hagyományos klinikai vizsgálatokat.

A teljes publikáció a Neurologia című szaklapban olvasható.