Készül a csodafegyver, ami háborúkat dönthet el

Tankra szerelt lézerfegyver (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál védelmi minisztérium megbízásából egy olyan nagy teljesítményű lézer készül, amellyel könnyedén meg lehet semmisíteni a masszívabb páncélos járműveket is. A projekt 12,9 millió ausztrál dollárba, átszámítva közel 3 milliárd forintba kerül.
Vágólapra másolva!

A tankgyilkos fegyvert az ausztrál QinetiQ vállalat készíti, amely világelső a nagy teljesítményű lézerek fejlesztése terén – írja az Interesting Engineering.

A mérnökök nagy kihívással szembesülnek, ugyanis a jelenlegi lézerek csak kisebb járművek, például drónok ártalmatlanítására képesek, ám a masszívabb páncélos járműveket, fegyvereket nem képesek semlegesíteni.

A tankok megsemmisítése nem egyszerű feladat, vastag, több centiméter vagy annál is vastagabb páncélzat védi őket, és úgy tervezték, hogy kibírják a nagyobb lövedékek becsapódását is. Ezenkívül a modern tankokat olyan egyéb védelmi rendszerekkel is ellátják, amelyek még nehezebbé teszik elpusztításukat.

Ha olyan lézert szeretnének fejleszteni, ami minden páncélzaton áthatol, annak rendkívül nagy teljesítményűnek kell lennie. Emellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy a lézer pontosan célba találjon. Egy ilyen szerkezet működtetéséhez nagy mennyiségű energiára van szükség.

A tervek szerint a lézerfegyvert páncélozott járművekre szerelnék, amivel csökkenthető lenne a hadsereg lőszerigénye, és az utánpótlási vonalaktól való függés.

Ha lézert használnak egy tank páncélzatának áttörésére, a legfontosabb, hogy a lézersugarat a járműre irányítsák, és biztosítsák, hogy a sugár elég intenzív és tartós legyen a cél eléréshez.

Tankra szerelt lézerfegyver (illusztráció) Forrás: Lockheed Martin

"Az egyik probléma a lézerfegyverekkel a hasznos célpontok, például rakéták megsemmisítéséhez szükséges teljesítmény. Ahhoz, hogy egy ilyen méretű valamit elpusztítsunk, több száz kilowattos vagy akár megawattos teljesítményű lézerekre van szükség. Ezek az eszközök körülbelül 20 százalékos hatásfokkal működnek, tehát magának a fegyvernek a működtetéséhez ötször annyi energiára lenne szükségünk.

- írta Sean O'Byrne, az UNSW Canberra és az UNSW Sydney mérnöke a páncéltörő lézerek ígéretességét és veszélyeit ismertető írásában.

A mérnököknek a fentiek mellett a méretproblémával is meg kell birkózniuk; a jelenlegi nagy teljesítményű lézerek ugyanis óriásiak, márpedig a hadseregnek olyan lézerfegyverekre van szüksége, amik kisebb páncélos járműveken is elférnek. Az Egyesült Államokban is csak nemrégiben sikerült egy olyan viszonylag kicsi, 50 kW-os lézert gyártani, amely elég kompakt ahhoz, hogy elférjen egy páncélozott járművön, bár állítólag az amerikai hadsereg rendelkezik 300 kW-os teljesítménnyel működő lézerfegyverekkel is.