Ez a világ leghalálosabb pókja

A Sydney Funnel Web spider, Atrax robustus. One of the deadliest spiders in the world.Found on the Central Coast of NSW, just north of Sydney. Australia Front shot Overview New South Wales NSW July Sydney Funnel Web Spider (Atrax robustus) Stage of develo
Atrax robustus
Vágólapra másolva!
Bár majdnem minden pók mérgező, néhány közülük kifejezetten veszélyesnek minősül. De melyik a leghalálosabb pók a világon?
Vágólapra másolva!

Körülbelül 43 000 pókfajt ismerünk, de csak 25 faj mérge olyan erős, hogy az embernek ártson. Ám van egy pók, ami kiemelkedik a mezőnyből, ez az Ausztráliában őshonos Sydney-tölcsérhálóspók (Atrax robustus) - írja a Live Science.

Az állat egy 5 év alatti kisgyerekkel mindössze pár perc alatt végez, de a kicsit idősebbeket is gyorsan, röpke két óra leforgása alatt megöli.

Szerencsére az 1980-as években sikerült ellenmérget kifejleszteni, így gyors beavatkozással napjainkban már senki sem hal bele a veszedelmes pókfaj marásába.

Atrax robustus Forrás: Biosphoto via AFP/Adam Fletcher / Biosphoto/Adam Fletcher

Érdemes még megemlíteni a Latrodectus nembe tartozó fajokat, amelyeket a legtöbben fekete özvegyekként ismernek. Hasonlóan erős méreggel rendelkeznek, mint a tölcsérhálóspókok, ráadásul agresszívebbek, gyakrabban támadnak emberekre, így több halálos áldozatot szed marásuk.