A brit miniszterelnök, aki 81 évesen még kormányt alakított

William Gladstone
Gladstone 1884-ben, Rupert Potter fotóján
Vágólapra másolva!
Százhuszonöt éve, 1898. május 19-én hunyt el William Gladstone, a viktoriánus korszak legjelentősebb liberális politikusa, az egyetlen brit miniszterelnök, aki négy alkalommal alakíthatott kormányt.
Vágólapra másolva!

Rövid időre parlamenti helyét is elvesztette

William Ewart Gladstone 1809. december 29-én született Liverpoolban, apja rabszolgakereskedelemből gazdagodott meg. Tanulmányait Etonban és Oxfordban végezte, és már ekkor kitűnt kiváló szónoki képességeivel. Alig 23 évesen a Tory (1834-től hivatalosan Konzervatív) Párt színeiben választották képviselővé, ekkoriban családi háttere, neveltetése miatt ultrakonzervatív nézeteket vallott. Ellenezte a rabszolgaság eltörlését (családja karibi ültetvényein is rabszolgákat dolgoztattak), a választójog kiterjesztését, a munkaidő és a munkakörülmények szabályozását.

Hamarosan felfigyelt rá Robert Peel miniszterelnök, aki a kereskedelemért, majd második kormányában a gyarmatokért felelős miniszterré nevezte ki.

William Gladstone 1860 körül Forrás: Wikimedia Commons/New Catholic Encyclopedia

Gladstone nézetei az 1840-es években kezdtek megváltozni: szélsőséges katolikusellenességét a vallási tolerancia eszméje váltotta fel, a protekcionista gazdaságpolitika helyett a szabad kereskedelem híve lett. Jóllehet fontos kormányzati tisztségeket töltött be, egyre kevésbé tudott azonosulni a konzervatív párt maradiságával, a párt új „csillagával", Benjamin Disraelivel viszonyukat kölcsönös ellenszenv jellemezte. Amikor a párt 1846-ban kettészakadt, Gladstone a Peel vezette liberális frakcióhoz csatlakozott, rövid időre parlamenti helyét is elvesztette.

1852-től Lord Aberdeen kormányában rátermett pénzügyminiszternek bizonyult, a tisztségről három év múlva a krími háború miatt lemondott.

1858-ban elutasított egy kormányzati posztot, mert nem akart Disraelivel együtt dolgozni, majd 1859-ben hivatalosan is otthagyta a torykat és belépett a frissen alakult Liberális Pártba. A pártnak 1867-től vezetője volt, és a következő évben megalakíthatta első kormányát.

Lemondott a pártelnöki tisztségről

Nevéhez fűződik az angliai elemiiskola-hálózat kiépítése, a titkos szavazójog bevezetése 1872-ben. Megszüntette az ír protestáns egyház kiváltságait, törvényt hozott az ír földbérlők védelmében a nagybirtokosok ellenében. Kormánya bírósági és haderőreformot is bevezetett, de az alsóbb néprétegek körében népszerűtlenné vált, mert szabályozta a kocsmák nyitva tartását. A liberálisok 1874-ben elvesztették a választást, az új kormányt Disraeli alakította meg.

A Nagy-Britanniában kialakult úgynevezett politikai váltógazdaság egyik következménye az volt, hogy az új miniszterelnökök elődeik népszerűtlen rendelkezéseit eltörölték, Gladstone és Disraeli viszonyát ez tovább rontotta.

A Home Rule beterjesztése 1886. április 8-án Forrás: Wikimedia Commons

Gladstone lemondott a pártelnöki tisztségről, de mandátumát megtartotta és az ellenzék vezérszónokaként ostorozta riválisa külpolitikáját. Disraeli ugyanis az államérdeket helyezte minden elé, Gladstone viszont fontosabbnak tartotta az emberi jogok és a népek önrendelkezésének érvényre jutását, mint a brit imperializmust. Disraeli közömbösen figyelte, ahogy az Oszmán Birodalomban 1876-ban vérbe fojtották a bolgárok felkelését, válaszul Gladstone kétszázezer példányban megjelent pamfletet publikált, bírálva a kormány külpolitikáját.

Harmadszor is miniszterelnök lett

A liberálisok 1880-ban kiélezett küzdelemben megnyerték a választást és Gladstone másodszor is kormányt alakíthatott, a kabinetben ő volt a pénzügyminiszter is. Kormányzása során újabb ír földtörvényt és választójogi törvényt fogadtatott el, emellett a nők helyzetén is igyekezett javítani.

Az állami pozíciók betöltését sikeres vizsgákhoz kötötte, azaz már nem származás, hanem szakértelem alapján lehetett elhelyezkedni az államigazgatásban, kiépült a bürokrácia.

Az idős Gladstone a favágás szünetében Forrás: Wikimedia Commons/Elliott & Fry

Mandátumát nem tudta kitölteni: miután az 1885-ben Szudánban kirobbant Mahdi-felkelés idején a Kartúm városába szorult George Gordon főkormányzót a felkelők felkoncolták, Gladstone a közvélemény nyomására lemondásra kényszerült.

Egy évvel később ismételten, immár harmadszor is miniszterelnök lett, ezen ciklusa alatt leginkább az egyre égetőbb ír kérdés megoldását sürgette.

A konzervatív párt jottányit sem akart engedni az egységes nyelvű és kultúrájú királyság koncepciójából, Gladstone azonban felismerte: ha nem garantálják az önkormányzatot az íreknek, egyre jobban radikalizálódnak és végül a teljes függetlenséget fogják követelni – érdekesség, hogy követendő példának az Osztrák-Magyar Monarchia államszervezetét és az 1867-es kiegyezést tartotta. Be is nyújtotta az úgynevezett Home Rule-törvényjavaslatot, de ezt a képviselőház elutasította.

A legidősebben hivatalba lépő brit kormányfő

A következő ciklusban ellenzékbe szorult liberális politikus kitartóan érvelt a Home Rule mellett, és miután a liberálisok 1892-ben ismét győztek a választáson, 81 évesen még egyszer kormányt alakíthatott. Gladstone ezzel egyszerre lett a legidősebben hivatalba lépő brit kormányfő, és az egyetlen, aki négyszer is betöltötte a tisztséget.

Az ír helyzet rendezésével kapcsolatos javaslatot most sem sikerült elfogadtatnia, ezúttal a Lordok Háza vétózott, ezért 1894 márciusában újfent lemondott és végleg visszavonult a politikától.

Gladstone 1884-ben, Rupert Potter fotóján Forrás: Rupert Potter

Bár Gladstone elvi alapon ellenezte a szocializmust, a munkásság és az alsóbb polgárság körében volt a legnépszerűbb szociális intézkedései és a hivatali pozíciók megnyitása miatt. Mélyen hívő keresztényként jövedelme egy részét karitatív célokra fordította, fiatal korától járta London utcáit és a prostituáltakat arra próbálta rávenni, hogy keressenek más foglalkozást. Ugyanakkor

Disraeli mellett Viktória királynő és Bismarck is megvetette, mert úgy vélték, csupán szónokként jeleskedik, politikusként tehetségtelen.

Az 1873-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választott Gladstone 1898. május 19-én, 88 évesen hunyt el, a Westminster apátságban nyugszik.

(MTVA Sajtóarchívum)