Óriási sziklarajzot találtak a moha alatt elrejtve

sziklarajz
A kutatók tizenhárom hajót, kilenc lovat, hét embert és négy szekeret azonosítottak a sziklarajzon
Vágólapra másolva!
A sziklarajzok dokumentálásáért felelős alapítvány régészei egy óriási sziklarajzot fedeztek fel a svédországi Bohuslän tartományban. A sziklarajzok (latin eredetű kifejezéssel petroglifák) olyan képek, amelyeket a sziklafelület egy részének eltávolításával, metszéssel, sziklába véséssel vagy csiszolással hoztak létre a sziklaképzőművészet egyik formájaként.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok szerint a sziklarajzok faragásának hagyománya a vallási gyakorlatok bizonyítéka volt, ám az újabb kutatások azt sugallják, hogy ezek nem csupán kultikus rituálék ábrázolásai, hanem a kultúrtörténet és a társadalmi hierarchiák forrásanyagai is.

A régészek most egy farm legelőjén vizsgáltak egy ott rejtőző sziklatáblát, amikor a moharétegek alatt egy hajó apró darabjára lettek figyelmesek.

A moha eltávolításával egy 15 méter hosszú, 40 figurából álló, hajókat, lovakat, embereket és szekereket ábrázoló petroglifát tártak fel.

A kutatók végül összesen tizenhárom hajót, kilenc lovat, hét embert és négy szekeret azonosítottak.

A kutatók tizenhárom hajót, kilenc lovat, hét embert és négy szekeret azonosítottak a sziklarajzon Forrás: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

– mondta Andreas Toreld régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A figurák jól faragottak és mélyek; a motívumok viszont nem egyediek, de a szinte függőleges kiemelkedésen való elhelyezkedésük igen szokatlan.

A faragványt a szakemberek a Krisztus előtti 7-8. század körüli időszakra datálják, a kőfaragás csúcspontjára az északi bronzkorban.

Viszonylag nagy a hasonló petroglifák koncentrációja Bohuslänben, ahol az emberek, a mezőgazdaság és állattenyésztés, a vadászat és halászat, a kultusz és a vallás (például a Napkereszt), a szekerek, a hajók és a fegyverek példái megtalálhatók az egész tartományban.

A figurák lineáris elrendezése miatt a kutatók azt feltételezik, hogy azokat a kézművesek úgy véshették, miközben egy hajón álltak. A kiemelkedés akkoriban egy sziget része volt, amelyen a sziklarajzot közvetlenül a cianobaktériumok által elsötétített vízvonal fölé vésték.