Megközelíthetetlen hegyi menedékhelyeken fedeztek fel barlangrajzokat

barlangrajz
Drónokkal végeztek felmérést a Castellet-Barranc del Salt szurdokban és Port de Penáguila kikötőjében, ahol hétezer évvel ezelőtti neolitikus barlangrajzokat tártak fel
Vágólapra másolva!
Az Alicantei Egyetem régészei barlangfestményeket fedeztek fel a spanyolországi Penáguilában. A csapat drónokkal végzett felmérést a Castellet-Barranc del Salt szurdokban és Port de Penáguila kikötőjében, ahol hétezer évvel ezelőtti neolitikus barlangrajzokat tártak fel.
Vágólapra másolva!

A felmérés egy úttörő projekt részét képezi, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy kis pilóta nélküli légi járművek (drónok) segítségével tanulmányozzanak egy megközelíthetetlen hegyi menedékhelyeket, ahol tizennyolc sekély üreg falait fényképezik és videofelvételeket készítenek.

A menedékhelyek közül kettő rejtett falfestményeket, amelyek közül a legjelentősebb a del Salt-szakadékban található: antropomorf íjászok festett alakjait tartalmazza, emellett szarvasokat és kecskéket ábrázol, amelyek közül néhányat nyílvesszőkkel megsebesítettek.

A csapat olyan sematikus stílusú ábrázolásokat is felfedezett, amelyeket nehezebb értelmezni. Úgy gondolják azonban, hogy e művészeti forma további tanulmányozása hozzájárulhat annak megértéséhez, hogyan fejlődött a barlangművészet a régióban a neolitikum idején.

Drónokkal végeztek felmérést a Castellet-Barranc del Salt szurdokban és Port de Penáguila kikötőjében, ahol hétezer évvel ezelőtti neolitikus barlangrajzokat tártak fel Forrás: University of Alicante

– magyarázta az egyik régész és drónpilóta, Molina Hernández a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az elkövetkező hónapokban kidolgozunk egy projektet a festmények szisztematikus régészeti feltárására és dokumentálására.

A kutatók szerint a felfedezés az egyik legfontosabb neolitikus sziklaművészeti lelőhelyhez vezetett, amelyet a valenciai közösségben dokumentáltak az elmúlt évtizedekben. Úgy vélik,

„sok más felfedezés kezdete is lehet, amelyek az elkövetkező években olyan menedékhelyeken történnek majd, amelyek eddig észrevétlenek maradtak, mert nagyon nehezen megközelíthető területeken helyezkedtek el".


A Generalitat Valenciana Kulturális és Örökségvédelmi Főigazgatóságát hivatalosan is tájékoztatták a felfedezésről, a lelet hitelességét és jelentőségét pedig az üreg feltárásával igazolták, amelyet Alex Mora i Monllor és Natxo Gómez Ors hegymászók együttműködése tett lehetővé.