Az Egyesült Királyságban kiterjesztik az elefántcsont kereskedelem betiltását még öt fajra

víziló
Tavaly a brit kormány betiltotta az elefántcsont exportot, importot és kereskedést. A listára kerülhet még öt faj: a kardszárnyú delfinek, a vízilovak, a rozmárok, a narválok, és ámbráscetek. Az állatokat csontjukért vadásszák és ölik meg, amit gyakran díszítő faragásokhoz használnak.
Vágólapra másolva!
A brit kormány azt tervezi, hogy az elefánton kívül még öt faj csontjának árusítását betiltja. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

Tavaly a brit kormány betiltotta az elefántcsont exportot, importot és kereskedést. A listára kerülhet még öt faj: a kardszárnyú delfinek, a vízilovak, a rozmárok, a narválok, és ámbráscetek. Az állatokat csontjukért vadásszák és ölik meg, amit gyakran díszítő faragásokhoz használnak. A kormány azt tervezi, hogy kiterjeszti az Elefántcsont Törvény 2018-at erre az öt fajra. A törvényszegőket korlátlan pénzbírsággal vagy 5 év börtönnel büntetik. A törvény kiterjesztésének hatályba lépéséhez a parlamentnek meg kell azt szavaznia.

Az öt faj már veszélyben van a klímaváltozás és az élőhelyvesztés miatt, és a természetvédők aggódnak, hogy a csontjukért való vadászat közelebb sodorja őket a kihaláshoz.

Trudy Harrison Biodiverzitás Miniszter azt mondta, hogy az Elefántcsont Törvény a legkeményebb ilyenfajta törvények egyike a világon és kiterjesztésével világos üzenetet küldenek,

hogy az elefántcsont kereskedelem teljesen elfogadhatatlan.

A vízilovakat, orkákat és ámbrásceteket fogaikért, a narválokat és rozmárokat agyarukért vadásszák.

Egy 2022-es a Born Free természetvédő jótékonysági szervezet által végzett nyomozás 621 egyéni online csont listázást talált az Egyesült Királyságban, 1.2 millió font feletti irányárral. A jótékonysági szervezet azt mondta, hogy ez egy jelentős csökkenés volt a forgalmazás mennyiségében a korlátok bevezetése előtt.

Tavaly a brit kormány betiltotta az elefántcsont exportot, importot és kereskedést. A listára kerülhet még öt faj: a kardszárnyú delfinek, a vízilovak, a rozmárok, a narválok, és ámbráscetek. Az állatokat csontjukért vadásszák és ölik meg, amit gyakran díszítő faragásokhoz használnak. Forrás:https://www.bbc.com/news/science-environment-65673951

De tavaly a természetvédők figyelmeztettek, hogy az elefántcsont kereskedelem betiltása ahhoz vezetett, hogy növekedett a víziló fogak kereskedelme.

Az Európai Bizottság jelentése szerint 2020-ban a víziló fogak a leggyakrabban lefoglalt emlős testrészek közt voltak.

A Nemzetközi Állatjóléti Alap üdvözölte a kormány javaslatát.

Az öt faj rajta van a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény listáján a CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Fauna and Flora) listán, ami nemzetközileg szabályozza kereskedelmüket. A víziló, rozmár és ámbráscet az Természetvédelmi Világszövetség IUCN (International Union for the Conservation of Nature) vöröslistáján a sérülékeny fajok közt van besorolva.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)