Megtalálhatták az eddig elveszettnek hitt, legendás viking települést

Jombsborg
Jomsborg a Balti-tenger déli partján feküdt, amely a 960-as évek és 1043 között létezett
Vágólapra másolva!
Dr. Wojciech Filipowiak lengyel régész, a Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Etnológiai Központjának munkatársa azt állítja, hogy megtalálta Jomsborg elveszett viking települését Wolin szigetének közelében, a Balti-tengeren.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a szakember emlékeztetett, Jomsborg egy legendás viking fellegvárként került be a köztudatba, amelynek lakóit csak jomsvikingekként emlegették; a viking zsoldosok rendjét képviselték, akik ezen a néven kerültek be a 12. és 13. századi izlandi mondákba. A Knytlingasaga és a Fagrskinna saga szerint Jomsborgot Harold Bluetooth dán király építtette a 960-as években, a Heimskringla saga pedig arról számol be, hogyan rombolta le a települést 1043-ban I. Magnus Olafsson vagy Jóságos Magnus, Norvégia királya.

Jomsborg pontos elhelyezkedése vagy létezése régóta vita tárgyát képezi tudományos körökben, bár sokan úgy vélik, hogy település az Odera folyó keleti részénél rejtőzhet.

A második világháború kitöréséig a náci régészek is itt kutattak viking maradványok reményében, amitől azt remélték, hogy bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, ami alátámaszthatja az északi faj felsőbbrendűségéről és a helyi szláv népekkel szembeni uralomról alkotott elképzeléseiket.

Jomsborg a Balti-tenger déli partján feküdt, amely a 960-as évek és 1043 között létezett Forrás: Pinterest

A Hóhér-hegy néven ismert területen (ahol a 8. és 17. század között nyilvános kivégzéseket hajtottak végre), a közelmúltban végzett ásatások során különféle temetkezésekre és faszerkezetek elszenesedett nyomaira bukkantak a kutatók, amelyek 10. századi sánc leégésének nyomai lehetnek.

Dr. Filipowiak szerint a sáncok a Jomsborg erőd helyét jelzik, amit egy fa móló felfedezése is alátámaszt. Utóbbi a viking korszakban kereskedelmi állomásként szolgálhatott.

– mondta Dr. Filipowiak a New York Times-nak, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Azt azonban, hogy Jomsborgról van-e szó, még nem tudjuk pontosan.

Hozzátette: a Jomsborg elhelyezkedésével kapcsolatos vita, ha a település valóban létezett, nagyon hosszúra nyúlt már. Reméli, hogy segíthetnek ennek véget vetni.