Egy komplett bronzszekérrel együtt temették el ezt a férfit

Számos, értékes tárggyal együtt temették el ezt a magas státuszú egyént
Vágólapra másolva!
Nagyszámú, magas státuszú sírt fedeztek fel a régészek a kínai Csingcsianban, Shaanxi északi részén. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a Lijiaya-kultúra a Shang-dinasztia (Krisztus előtt 1600 –1045 között) idején alakult ki, nevét a tágabb Lijiaya területen található Lijiaya erődített településről kapta.
Vágólapra másolva!

A Kulturális Örökség Állami Igazgatóságának irányítása alatt folytatnak ásatásokat a régészek a Zhaigou régészeti lelőhelyen, az Qingjian megyében található Lijiaya településen. A környező dombok, egy nem kevesebb, mint 3 millió négyzetméteres terület tanulmányozása során döngölt földből emelt épületeket, magas státuszú sírokat, temetőket és több száz leletet fedeztek fel.

Számos, értékes tárggyal együtt temették el ezt a magas státuszú egyént Forrás: State Administration of Cultural Heritage

– mondta Sun Zhanwei, a Shaanxi Tartományi Régészeti Intézet munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezek a legnagyobb és legnépesebb magas rangú sírok, amelyeket eddig Észak-Shanhsziban valaha is találtunk.

A Houliujiata Changliang temetőben összesen négy, Shang-dinasztia korabeli sírt is találtak, észak-déli irányban elrendezve. Az M1 jelű sír „jia" alakú, amely a temető legészakibb részén található. Az M2, M3 és M4 sírok függőleges irányú, földgödrös sírok, amelyekben a kutatók

több mint 200 temetkezési áldozatot, egy teljes bronz szekér- és lószerszámkészletet, egy türkizzel berakott fecske alakú réz övcsatot, egy türkizzel berakott állatarcú csontkoporsót, arany fülbevalókat, kagylókat, jáde tárgyakat, különféle temetkezési edényeket, valamint rézből készült fejszéket és nyílhegyeket találtak.

A tudósok szerint az ásatások révén jobban megérthettük a Shang-dinasztia politikai területét és földrajzi szerkezetét a Yin romok korában, valamint a Shang-kultúra központi területe és az északabbra fekvő területek közötti cserét és interakciókat.