Nem mindennapi albínó pandát észleltek Kínában

albínó panda
Az albínó panda láthatóan boldogan és egészségesen nő fel a Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területen
Vágólapra másolva!
A világ első és egyetlen albínó pandája az év elején végre elhaladt egy mozgásérzékelővel ellátott kamera mellett Kína hegyeiben. Az állatot 2019 óta most először látták. Szerencsére úgy tűnik, hogy a különleges teremtmény boldogan és egészségesen nő fel a Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területen, a Szecsuán tartományban található védett régióban, amely nagyjából 150 óriáspandának (Ailuropoda melanoleuca) ad otthont.
Vágólapra másolva!

A híres egyed egy ritka genetikai mutáció hordozója, amely a faj szokásos fekete-fehér bundáját egyöntetűen halvány krémszínűvé változtatja. Úgy tűnik, hogy

az albínó állat olyan mutációt hordoz, amely úgymond megzavarja a bőr, a szem és a szőr pigmenttermelését, de a tudósok szerint van rá esély, hogy ez a genetikai állapot fizikai károsodást vagy betegséget is eredményezhet.

Négy év telt el azóta, hogy a kamerák először pillantották meg a kínai albínó pandát, de szerencsére még mindig nincs jele annak, hogy az öt-hat éves állat beteg lenne. Bár a pandák közösségének „fekete báránya", úgy tűnik, mégis jól beilleszkedett. A kínai állami műsorszolgáltató által nemrég sugárzott felvételeken a teljesen fehér pandát egy anya pandával és nagyjából kétéves kölykével mutatták.

Az albínó panda láthatóan boldogan és egészségesen nő fel a Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területen Forrás: Wolong National Nature Reserve

– mondta Wei Rongping mérnök, a Kínai Óriáspandák Védelmi és Kutatóközpontjának munkatársa a China Daily napilapnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ez a nőstény panda rendkívül nyugodt volt, és nem úgy viselkedett, ahogyan azt vártuk; talán ő az anyja a teljesen fehér pandának.

A természetvédelmi terület rejtett kamerái több mint egy tucat további interakciót rögzítettek az albínó panda és más pandák között a régióban. A South China Morning Post szerint még egy videó is készült arról, ahogy a fehér panda egy fekete-fehér társával játszik.

Az albínó panda nemét még nem határozták meg, de a kutatók szerint már majdnem akkora, mint egy felnőtt állat, és a nemi érettség jeleit mutatja.

Ahhoz, hogy többet tudjanak meg róla, azt remélik, hogy több felvételt tudnak készíteni és esetleg DNS-ének egy részét is begyűjthetik.

A szakértők azt sem tudják még, hogy ha a panda végül egy másik fajtársával szaporodik, akkor a genetikai sajátossága vajon öröklődik-e vagy sem.