Több mint 35 tonna szemetet szedtek össze a nepáli hegyekről

Mount Everest
Dugó az Everesten
Vágólapra másolva!
A nepáli hadsereg vezette csapatok 35 708 kilogramm szemetet gyűjtöttek be az Everestről és a himalájai ország három másik hegycsúcsáról - közölte hétfőn Krisna Praszad Bandari katonai szóvivő.
Vágólapra másolva!

Szemetes a földkerekség legmagasabb hegye

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hétfőn lezárták a szemétszedő műveletet.

Dugó az Everesten Forrás: https://www.turistamagazin.hu/galeria-1/dugo-az-everesten/185560

Közölte, hogy a - tibetiül Csomolungmának nevezett - Everestről, a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsáról és a 8516 méter magas Lhocéről összesen 13 621 kilogramm szemetet távolítottak el, míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilogrammot.

A "halálhegy" az Annapurna déli oldala Forrás:Wikimedia Commons/Wolfgang Beyer

A szemétszedési kampány március 28-án indult és a környezetvédelmi világnapon (június 5-én) ért véget.

Két serpa vesztette életét e veszélyes szemétszedő akció közben

A csapatokkal tartó két serpa hegyi vezető vesztette életét és a nepáli hadsereg négy katonája sebesült meg a művelet közben. A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, ebben az évben három csapatot állítottak ki.

A hegymászók teleszemetelik a Mount Everestet Forrás: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39442821/tonnes-of-rubbish-is-being-cleared-from-mount-everest

Idén az Everest első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását. A Föld legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgaj serpa 1953-ban először ért fel.

A kormány által küldött csapatok takarítják a Mount Everestet. Forrás: https://phys.org/news/2019-05-bodies-ten-tonnes-rubbish-everest.html

Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

(Forrás: MTI/Hszinhua)