Fehér por hullik lefelé egy kráter lejtőjén a Holdon. A látványos felvétel azt bizonyítja, hogy a Hold geológiailag inaktív felszínén is zajlanak felszínformáló folyamatok.

Fehér por gurul a Hold felszínén a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételén. Az érdekes jelenség a Pytheas-kráterben figyelhető meg, amelynek lejtőjén idős bazaltlávafolyások alkotnak a képen jobbra lefelé haladó vonalas szerkezeteket. Minden vonal egy-egy idős lávafolyást jelez, amelyekből asztal méretű sziklák hullanak ki helyenként. 

Világos törmelékomlás a Pytheas-kráterben. A kép 735 méter széles területet ábrázolForrás: NASA/GSFC/Arizona State University

A kép leglátványosabb része a jobb fentről induló világos omlásos szerkezet. Ez egy mélyedéssel kezdődik, ahonnan a környezeténél világosabb por hullik lefelé. Az anyag keskeny sáv formájában áramlik lejtőirányban, egészen a meredek lávarétegek aljáig. Ott laposabb területre érve szétterül és egy világos, legyező alakzatot alkot. A képen megfigyelhető legkisebb sziklák fél-egy méter átmérőjűek. A felvétel jól mutatja, hogy bár a Hold geológiailag már nem aktív, változások azért történnek a felszínén ma is.