Egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold felé a Luna-25 automatikus állomást pénteken a Vosztocsnij űrrepülőtérről.

Ez az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomás, amelyet még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre.

A Roszkoszmosz tájékoztatott, hogy a tervek szerint

a Luna-25-é lesz az első leszállás a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai közepette, a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet nem ér el a napfény. Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség felvételén fellövésre készítik elő a Szojuz-2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna-25 leszállóegységetForrás: MTI/AP/Roszkozmosz/-

A Luna-25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó feltételezések megerősítése vagy cáfolása.

A tudományos munka időtartamát egy évre tervezték.
A 2027-ben indítani tervezett Luna-26, majd a későbbiekben a Luna-27 és Luna-28 állomások összetettebb tudományos feladatokat fognak ellátni. Az utolsó a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd vissza mintát Földre.

Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.