Egy ausztrál jégtörő hajó az Antarktisz felé indult egy kutató megmentésére, aki a déli féltekén uralkodó tél közepén betegedett meg a hatodik kontinens egyik távoli kutatóállomásán - közölte az ausztráliai Antarktisz Program vasárnap.

Több helikopterrel a fedélzetén az RSV Nuyina jégtörő a héten hajózott ki a dél-ausztráliai Tasmániából, és jelenleg is a 3443 kilométerre délre fekvő Casey antarktiszi bázis felé tart. A kutató és szállító hajó (RSV) legnagyobb sebessége óránként 30 kilométer jégmentes vizeken.

A megbetegedett kutató "pontos orvosi diagnózisra és szakorvosi ellátásra szorul Ausztráliában krónikus betegsége miatt" - fogalmazott közleményében az Antarktisz Program szóvivője, nem közölve sem a beteg nevét, sem a betegséggel kapcsolatos további információkat.

Forrás: Pixabay

A Casey kutatóállomás egyike annak a három bázisnak, amely Ausztráliához tartozik az Antarktiszon. Nyaranta 160 kutatónak ad munkát, de télen csak 20 kutatót foglalkoztat.

Az állomástól 70 kilométerre található egy helikopteres leszállópálya, de télen a szélsőségesen kemény antarktiszi időjárási viszonyok között gyakran használhatatlan.