A légi térképészet rohamosan fejlődő és töretlen népszerűségnek örvendő ágazat. Az utóbbi években exponenciálisan nő a mezőgazdasági monitoringgal, terménybecsléssel, növénybetegségek feltérképezésével, építési területek geodéziai téradatainak felvételével, környezetvédelemmel és tervtérképek alapjául szolgáló ortofotók és pontfelhők készítésével foglalkozó drónos vállalkozások száma.

A hétvégére több, mint harminc eseti légtérfoglalás látható az erre szolgáló mobil applikációban, ami jelzi, milyen sokan dolgoznak a légtérben. A jósolt drónos iparági boom kézzelfogható valósággá vált, és a repülőgépes szolgáltatók is tevékenyek, valamint az állami szféra is beillesztette a műveleteibe az UAS-okat (pilóta nélküli légijárműveket).

Egyre nagyobb légi felmérő közösség alakul ki, így két éve már négyszázan vettek részt a Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencián. A szakemberek szerint - bár a hobbi drónok divatjában csökkenésre számítanak - a gazdasági felhasználásban további növekedés várható.

Drónos légi felmérésForrás: CC

Az idei évben jövő hét csütörtökön és pénteken megrendezésre kerülő Légi Térképészeti és Távérzékelési konferencián a Rendőrség előadójától megtudhatjuk, mit várnak el a jogkövető pilótáktól igazoltatáskor, a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy miként alakult az utóbbi időszak hatósági szemmel, a cégektől, értékesítőktől és professzionális szolgáltatóktól pedig megismerhetjük a legújabb technológiai újításokat, találkozhatunk a drónok enterprise kategóriájának élvonalával. A rendezvény honlapja itt érhető el: https://acrsa.org/conference/