Az éghajlatváltozás és a háborús konfliktusok akadályozzák a világ leghalálosabb betegségei közé tartozó AIDS, tuberkulózis és malária leküzdésére tett erőfeszítéseket - közölte hétfőn a három betegség elleni küzdelmet finanszírozó világalap (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria).

A malária már a hegyvidéki régiókban is terjeszkedik

A világalap 2023-as jelentése szerint a betegségek elleni nemzetközi kezdeményezések nagyrészt újra lendületet kaptak, miután a koronavírus-világjárvány súlyosan érintette őket. Azonban az éghajlatváltozás és a háborús konfliktusok okozta növekvő nehézségek miatt rendkívüli intézkedések nélkül valószínűleg nem sikerül véget vetni az AIDS, a TBC és a malária terjedésének 2030-ig - mondta Peter Sands, a Global Fund ügyvezető igazgatója.

Az Anopheles stephensi szúnyog a malária egyik fő terjesztőjeForrás: Wikimedia Commons

A malária például egyre inkább terjed Afrika hegyvidéki részein is,

ahol korábban túl hideg volt ahhoz, hogy a betegséget okozó szúnyogok megéljenek. A jelentés szerint az olyan szélsőséges természeti katasztrófák, mint az árvizek, rendkívül leterhelik az egészségügyet, egész közösségek kitelepítésével, a fertőzések terjedésének felgyorsulásával és a kezelések félbeszakadásával járnak.

A malária kórokozójának mikroszkópos grafikájaForrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Az olyan országokban, mint Szudán, Ukrajna, Afganisztán és Mianmar, már a veszélyeztetett közösségek elérése is óriási kihívást jelent a bizonytalanság miatt.

A tuberkulózis követeli a legtöbb halálos áldozatot

Az igazgató szerint pozitív fejlemények is vannak, 2022-ben például már 6,7 millió embert kezeltek TBC-vel azokban az országokban, amelyekben a Global Fund támogatása elérhető, ez pedig 1,4 millióval több, mint az előző évben. A világalap emellett 24,5 millió HIV-fertőzöttnek segített abban, hogy antiretrovirális gyógyszereket kapjon, és 220 millió szúnyoghálót osztott szét. Sands szerint az innovatív megelőzési és diagnosztikai eszközök szintén reményre adnak okot.

HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételenForrás: Science News for Students

Ezen a héten tartják New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlését, amelyen a TBC is központi téma lesz, ezért az érdekképviseletek remélik,

hogy nagyobb hangsúlyt kap a betegség elleni küzdelem.

A Global Fund világalapot egyes tuberkulózis-szakértők kritikával is illették, amiért költségvetéséből nem fordít többet a betegség elleni küzdelemre, ugyanis a három szóban forgó betegség közül ez követeli a legtöbb halálos áldozatot.

A tuberkulózis kórokozójaForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

"Kétségtelen, hogy a világnak több pénzt kell fordítania a tuberkulózis elleni küzdelemre... de a pénzelosztás kiszámításához nem lehet egyszerűen összehasonlítani az egyes betegségek éves halálozási adatait" - mondta Sands. A 2002-ben létrehozott világalap évente több mint négymilliárd dollárt (1440 milliárd forintot) gyűjt és fektet be helyi egészségügyi szakértők által indított programokba a világ száz országában.