Évekig is eltarthat, míg a krónikus fáradtság szindrómával élők hivatalos diagnózist kapnak, és ők a „kivételezettek" közé tartoznak. Szakértők szerint az emberek akár 91 százaléka is diagnózis nélkül marad, így orvosi támogatás nélkül él egy olyan állapot miatt, amely megfosztja őt az energiájától, az intelligencia kiaknázásától a gondtalan élettől. Most ezek a statisztikák most javulhatnak, ha az újonnan kifejlesztett diagnosztikai teszt kiállja a próbát.

Bevetik a mesterséges intelligenciát is

Egy, az Oxfordi Egyetem által vezetett tudóscsoport közzétette előzetes eredményeit egy vérsejt-alapú tesztről, amely 91 százalékos pontossággal képes diagnosztizálni a krónikus fáradtság szindrómában (más néven myalgikus encephalomyelitis vagy ME/CFS) szenvedőket.
Kritikus fontosságú egy olyan egyszerű teszt kifejlesztése, amely alkalmas a betegség korai diagnosztizálására – mondta Jiabao Xu, az Oxfordi Egyetem kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A korai diagnózis lehetővé teszi a betegek számára, hogy hatékonyabban kezeljék állapotukat, ami potenciálisan új felfedezésekhez vezethet a betegség útjainak és a kezelés fejlesztésének terén.

A krónikus fáradtság szindróma egyelőre nehezen diagnosztizálható betegségForrás: Pinterest

Hozzátette: ez különösen igaz, ha egy ilyen vérvizsgálat képes lesz feltárni az idővel bekövetkező változásokat.
A vérvizsgálat egy Raman-spektroszkópiának nevezett technika és egy mesterséges intelligencia (AI) eszköz segítségével különbséget tesz a perifériás vér mononukleáris sejtjeinek (PBMC) nevezett vérsejttípus tulajdonságai között a ME/CFS-ben szenvedő és a nem szenvedő embereknél.Korábbi tanulmányok szerint a krónikus fáradtsággal diagnosztizált emberek PMBC sejtjei csökkentett energetikai funkcióval rendelkeznek; és ezek az eredmények illeszkednek ahhoz a kialakulóban lévő elmélethez, amely szerint az állapot az energiatermelés károsodásával jár.

A diagnózis létfontosságú a betegek számára

Xu és munkatársai közel 100 emberen tesztelték diagnosztikai megközelítésüket, amit az Advanced Science folyóiratban publikált kísérleti tanulmányukra és a ME/CFS-ben a PBMC-k zavarait feltételező kutatásokra építették.

Összesen 61 ME/CFS-ben szenvedő személyt, 16 egészséges kontrollszemélyt és 21 szklerózis multiplexben szenvedő embert teszteltek.

Utóbbi egy olyan autoimmun betegség, amelynek számos hasonló tünete van, mint a krónikus fáradtság szindrómának.

Számtalan krónikus fáradtság szindrómával küzdő ember kampányol a diagnózisért és a megfelelő, bizonyítékokon alapuló kezelési lehetőségekértForrás: PInterest

Ha a vérvizsgálat különbséget tud tenni a ME/CFS-ben és a szklerózis multiplexben szenvedők, valamint az egészséges emberek között, akkor ez jó előjel lehet a ME/CFS és más betegségek, például a fibromyalgia, a krónikus Lyme-kór és a hosszú COVID megkülönböztetésére – mutattak rá a szakemberek.

Xu és munkatársai egyértelmű metabolikus különbségeket figyeltek meg az ME/CFS betegek és a két kontrollcsoport között. A mesterséges intelligencia algoritmus alkalmazásával a teszt a betegek 91 százalékát tudta pontosan besorolni, sőt 84 százalékos pontossággal különbséget tudott tenni az enyhe, közepes és súlyos ME/CFS betegek között.Mindeközben még mindig számtalan krónikus fáradtság szindrómával küzdő ember kampányol a diagnózisért és a megfelelő, bizonyítékokon alapuló kezelési lehetőségekért. Néhány orvosi szakember ráadásul továbbra is szkepticizmussal tekint az ME/CFS-re, mivel nincsenek hatékony kezelési lehetőségek vagy egyértelmű patológia.