Helyben termelődött szén-dioxidot azonosított a NASA James Webb űrteleszkópja a Jupiter holdján, az Europán. A felfedezés erősen arra utal, hogy élet lehet az égitest jégpáncélja alatti óceánban.

Az Europát, amely valamivel kisebb, mint a Föld holdja, egy sós vizű óceánt körülvevő vízjégkéreg borít. A folyékony víz jelenléte az Europát a Földön kívüli élet iránt érdeklődő tudósok számára érdekes kutatási célponttá teszi. Mostanáig azonban senki sem tudta bizonyítani, hogy az óceánban jelen vannak azok a molekulák, amelyek az élőlények jelenléte szempontjából fontosak. Az egyik ilyen elem a szén, amely a földi élet alapvető építőköve.

A James Webb új észlelése azért érdekes, mert úgy tűnik, hogy a szén-dioxidot nem meteorit vagy aszteroida szállította az égitestre, és a Hold egy geológiailag fiatal, Tara Regio nevű régiójában van jelen, vagyis a gáz a holdon keletkezhetett.

„A Hubble már korábban kimutatta, hogy a Tara Regio területén olyan só van, ami a jégpáncél alatti óceánból származik. Most ugyanezen a területen nagy mennyiségű szén-dioxid jelenlétére is találtunk bizonyítékot. Utóbbi arra utal, hogy a szén végső soron a hold belső óceánjából származik – mondta Samantha Trumbo, a Cornell Egyetem bolygókutatója a kiadott közleményben.

A jelek arra utalnak, hogy a szén-dioxid két különböző formában, amorf és kristályos szerkezetben is megtalálható az Europán. A legmagasabb szén-dioxid-koncentrációt abban a térségben azonosították, ahol a felszíni kéreg roncsolódott, és valószínűleg anyagmozgás zajlik a kéreg és a belső óceán között. Mivel a szén-dioxid nem marad sokáig stabil az Europa felszínén, a kutatók úgy vélik, hogy a szén mostanában került a felszínre.

A Jupiter Europa nevű holdja felszínét jégpáncél borítja. A jégkéreg alatt azonban folyékony víz alkotta óceán rejtőzikForrás: NASA

Az Europa felszíne egy 2022-es kutatás szerint körülbelül 60 millió éves lehet, a szén-dioxidban gazdag térség azonban ennél biztosan fiatalabb.

Az amerikai és az európai űrügynökség az elkövetkező években két küldetést tervez, amelynek célkeresztjében a Jupiter holdja áll. A NASA várhatóan 2024-ben indítja a Clipper-küldetést, amelynek keretében egy űreszköz az élethez szükséges molekulákat, és az élet feltételeit fogja keresni az Europán. Ezzel párhuzamosan az ESA egy másik szondát indít a Jupiterhez. A Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) 2031-ben érkezik a gázóriáshoz, és 35 repülést fog végrehajtani a három hold, az Europa, a Ganümédész és a Callisto körül.