Újabb Munkácsy Mihályhoz köthető tárgyakkal, levéllel, fotóval és egy rajzzal gyarapodott a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye - közölte Bácsmegi Gábor múzeumigazgató pénteken sajtótájékoztatón.

Egy eddig ismeretlen fotó és egy grafika is a múzeum tulajdonába került

A tárgyakat Gyarmati Gabriella művészettörténész mutatta be. Elmondta, hogy tulajdonukba került egy Dél-Franciaországban, Bédarieux-ban J. Raynaud fotóművész által albumin technikával készített fotográfia Munkácsy Mihályról. A hátoldalát a festő saját kézjegyével látta el "Barátomnak" felirattal, szerepel rajta egy évszám is, 1890.

Munkácsy "Párizsi szobabelső" című 1877-ben festett képe. Munkácsy Mihály a romantikus realizmus egyik legnagyobb festőjeForrás: Wikimedia Commons

Művészettörténészek egyelőre vitatkoznak azon, hogy ebben az évben készült-e a fotográfia, vagy korábban, 1886-ban, amikor Munkácsy Amerikába utazott - magyarázta Gyarmati Gabriella. Hozzátette, a fotó eléggé megsárgult, ami a tojásfehérjével készülő albumin technika sajátossága, így valószínűsítő, hogy a fénykép eredeti.

Munkácsy Mihály fotója 1898 körülForrás: Wikimedia Commons

A festőfejedelem az 1890-es években kezdett egészségügyi céllal a belgiumi Ostende luxusüdülőbe járni, 7 grafitrajza ismert, amelyet itt készített. Ezek közül egyet, egy kétoldalasat korábban megvásárolta a múzeum;

most az övék lett egy másik rajz is, amelyet idén a Munkácsy fürdőzik című időszaki kiállításon már bemutattak.

Ezután döntött úgy a tulajdonosa, hogy megválik az alkotástól - árulta el a művészettörténész.

Munkácsy a műtermében a feleségével (1877)Forrás: Wikimedia Commons

A múzeum tulajdonába került még néhány vizitkártya, amelyek a mai névjegykártyák elődjének foghatók fel, az egyik Munkácsy feleségéé volt. Gyarmati Gabriella az MTI-nek elmondta, Munkácsy vizitkártyája egy ideje már megvan nekik, a kettő együtt "igazi kuriózum" lesz.

Közel hatszáz Munkácsy-relikviával büszkélkedhet a múzeum

Egy másik vizitkártyára Sigismond Sonnenfeld felesége írt Écsi Ferenc Józsefnek, Munkácsy titkárának egy rövid levelet magyarul. Écsi Ferenc József a címzettje egy levélnek is, amelyet Munkácsy írt kézzel egy budapesti szálloda levelezőlapjára. Azon a szálloda neve nem szerepel, de egy látkép a budai Várról igen.

Munkácsy "A vak John Milton diktálja leányának az Elveszett paradicsom című művét" című képes 1878-bólForrás: MNG/Makrai Peter

Ez alapján feltételezik, hogy a 2. világháborúban súlyosan megsérült és ezért lebontott Grand Hotel Hungáriában, a kor luxusszállodájában szállhatott meg a festőművész valószínűleg 1891-ben. A levelezőlapra azt írta: "Jó reggelt, Écsi úr. Itt vagyok. Hogy vannak a fölvételek? Lehetne reggel a találkozó?" Ezzel kapcsolatban Gyarmati Gabriella kifejtette: Munkácsy 1890-ben kapott egy állami megbízást,

a Parlamentbe kellett megfestenie a ma Honfoglalás néven ismert művét,

és ehhez sokat utazott autentikus arctípusokat, jelmezeket, kellékeket kutatva.

Munkácsy Honfoglalás című festményeForrás: Wikimedia Commons

Vélhetően ebben segítette őt Écsi Ferenc József, aki maga is festőművész volt. A művészettörténész hozzátette, több levél ismert Munkácsytól, amelyeket valamelyik titkára írt meg helyette, ő csak szignálta; ezt azonban saját maga írta. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a vásárlások által 589 Munkácsy-relikviával és 11 grafikai lappal büszkélkedhet - közölte Bácsmegi Gábor igazgató.