Ezúttal egy észak-írországi településen hallották azt a rejtélyes, „zümmögő" hangot, amely már évtizedek óta kísérti az embereket szerte a világon. Sokan nem is tudtak aludni a hátborzongató hangtól. Továbbra sem tudni, mi lehet a zaj forrása, ezért a helyi önkormányzat szakértők segítségét kérte.

Az elmúlt hetekben a Tyrone megyei Omagh környékén rengetegen hallották éjszaka az azonosítatlan hangokat – írja a BBC News weboldala.

A hang a helyiek szerint leginkább szűnni nem akaró zúgásra vagy zümmögésre hasonlít, és főként az éjjeli órákban érzékelhető. A település tanácsa szakértőket kért meg arra, hogy járjanak utána, mi okozza a kései hangokat, eredményt azonban továbbra sem sikerült felmutatni.

Először azt hittük, hogy a zaj csak a város délkeleti részén hallható, aztán ahogy egyre több beszámoló érkezett, világossá vált, hogy a probléma az egész települést érinti, és nem kizárt, hogy szezonálisan jelentkezik. Talán az időjárással van összefüggésben, de őszintén szólva ez egyelőre csak találgatás, a tényleges forrás még nem ismert. Csak a tények ismeretében tudunk megoldást találni a helyzetre- nyilatkozta a városi tanács egyik képviselője, Stephen Donnelly.

A rejtélyes, zúgó hangot az 1970-es évek óta észlelik, a forrást azonban továbbra sem találják (illusztráció)Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou

Nem először hallják az emberek

Az 1970-es évek óta Európa, Ausztrália és Észak-Amerika számos részén észlelték a titokzatos zümmögést. Az egyik legismertebb példa erre egy 1993-as eset, amikor az új-mexikói Taosban az emberek rejtélyes, alacsony frekvenciájú zúgásra kezdtek panaszkodni. A szakértők akkor alaposan tanulmányozták az úgynevezett taos-i zúgást, de még mindig vita van arról, mi is lehetett pontosan a hang forrása.

Több teória is napvilágot látott már a zaj eredetét illetően, többek szerint emberi eszközök, mások szerint szimpla fülzúgás okozza a gondot, vagy pszichogén betegség áll a háttérben. Az egyik visszatérő elmélet szerint a zümmögésnek köze lehet a hadsereg által használt alacsony frekvenciájú rádióhullámokhoz.