Az artefaktum egy Hattusanál lévő vaskori településről származik. A települést azután alapították, hogy a hettiták elhagyták a várost. - írja a Live Science.

A Törökországban a régészek feltártak egy díszesen faragott 2.800 éves elefánt agyarat, amiben egykor egy vaskori "erőközpont" lehetett. Az elefántcsont faragvány egy mítkus szfinxet ábrázol - egy emberi fej egy szárnyas oroszlán testén - valamin egy valódi oroszlánt ábrázolása is és két magas növényt, ami a mítikus élet fáját reprezentálhatja. Bár a műalkotás vaskori, egy sokkal régibb város feletti archeológiai rétegben találták – az elhagyatott bronzkori hettita főváros, Hattusa felett. 

A régészek úgy becslik, hogy a faragott elefánt agyar darab körülbelül 2.800 éves.Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2800-year-old-ivory-carved-with-sphinx-discovered-in-turkey

Andread Schachner a Német Régészeti Intézet archeológusa szerint, aki 2006 óta vezeti az ásatásokat Hattusanál, az artefaktum azt mutatja, hogy a vaskori település a helyszínen fontos hely volt, bár azután alapították, hogy a hettiták elhagyták a várost Kr.e. 1200 körül, a kései bronzkor összeomlása alatt. Lehetséges, hogy mondjuk ez a hely többé nem volt egy kis város, hanem egy fontosabb hely, talán egy "erőközpont".

Az artefaktumot vaskori településből származó talajrétegben találták, ami a bronzkori hettita város, Hattusa felett helyezkedett el.Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2800-year-old-ivory-carved-with-sphinx-discovered-in-turkey

A műalkotás körülbelül 30 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, és Schachner azt mondta, hogy egy bútordarab része lehetett. Valószínűleg egy fadoboz, vagy egy fából készült ágy dísze volt a maga idejében. A munka a jobb és bal oldalon törött, s a felső és alsó oldalak az eredeti formájukban vannak. Következésképpen lehetséges, hogy hosszabb volt. 

Az elefántcsont egy mitikus szfinxet s oroszlánt ábrázol, két magas növénnyel, ami a mitikus élet fáját reprezentálhatja.Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/2800-year-old-ivory-carved-with-sphinx-discovered-in-turkey

Vaskori település

Schachner azt mondta, hogy az objektum unikális volt a leletek között. A lelőhely a török Boğazköy falu mellett van, Ankarától145 kilométerre keletre. Kiterjedt ásatásokat folytattak Boğazköy, vaskori szintjein, de korábban nem bukkantak rá ilyen részletes leletre.

A töredékbe vésett szimbólumok azt mutathatják, hogy a településnek kapcsolata lehetett más korabeli kultúrákkal. Miután befejezték az elefántcsont faragvány tudományos tanulmányát, a Boğazköyi Múzeumban fogják kiállítani.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)