Ha meghalljuk a „tetanusz" szót, jó eséllyel arra gondolunk, amikor rálépünk egy rozsdás szögre, amit egy gyors kórházi út követ. Ez azonban egyfajta tévhit: a tetanusznak valójában ugyanis nem sok köze van a rozsdához.

Halálos kimenetellel járhat

A tetanusz egy súlyos, életveszélyes állapot, amelyet a Clostridiumtetani baktérium okoz. Az emberek általában azután fertőződnek meg, amikor a baktérium bekerül valamilyen úton egy sebbe. A szervezetbe jutva a baktérium ugyanis egy erős neurotoxint, a tetanospazmint termel, amely az idegrendszerre, különösen az izommozgást irányító idegsejtekre hat.
Ez egy különösen kellemetlen betegség, amely olyan tünetekkel járhat, mint az önkéntelen izomgörcsök, fájdalmas izommerevség, nyelési nehézségek, és – ami a legszembetűnőbb – az állkapocs extrém merevsége, amit viccesen néha „zárpofa" néven emlegetnek. A tetanusz fertőzéses esetek mintegy 10-20 százaléka halálos kimenetellel járhat. Az IFL Science online tudományos portál szerint a rozsdának azonban vajmi kevés köze van hozzá.

Bár a rozsda önmagában nem okoz tetanuszt, a rozsdát felhalmozó tárgyak kockázattal járhatnakForrás: TANAPAT LEK.JIW/Shutterstock.com

A tetanuszt elsősorban azért társítjuk a rozsdával, mert a baktérium jellemzően olyan talajban található meg, amely rothadó szerves anyagokban, például elhalt levelekben gazdag – mutattak rá a McGill Egyetem kutatói. – És ezeken a helyeken találkozhatunk rozsdás, régi szögekkel is.

A baktériummal „bevont" szögek tökéletes bejutási pontot biztosítanak a baktériumoknak a fertőzéshez, ha véletlenül rájuk lépünk. A tetanusz komoly kockázatot jelent, amellyel tisztában kell lennünk, ám a rozsda nem feltétlenül jelenti azt, hogy a baktérium ott lapul.

Létezik már vakcina is ellene

Szerencsére már vannak kezelések. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) megelőzéssel foglalkozó szervezet szerint a tetanusz gyanújával azonnal sürgősségi ellátást kell kérni.

Az érintetteket ezután a humán tetanusz immunglobulin nevű gyógyszerrel, intenzív sebellátással, izomgörcsöket szabályozó gyógyszerekkel és antibiotikumokkal kezelik.

Emellett létezik a tetanusz ellen védőoltás is, amelyet a CDC minden csecsemő és gyermek számára ajánl. A vakcinát felnőttek szintén megkaphatják, amelynek a hatása körülbelül tíz évig tart.

Jó hír azonban, hogy a tetanusz nagyon ritka és a megbetegedéses esetek több évtizede folyamatosan csökkennek. A bejelentett tetanuszos esetek 1947 óta több mint 95 százalékkal csökkentek, miközben több mint 99 százalékkal kevesebb lett a tetanusz okozta halálesetek száma.
A tetanusz szempontjából viszonylag átlagos évnek számító 2017-es esztendőben például a Nemzeti Bejelentendő Betegségfelügyeleti Rendszer (National Notifiable Diseases Surveillance System) harminchárom bejelentett tetanuszos esetet és két halálesetet regisztrált az Egyesült Államokban – magyarázták a szakemberek. – A tetanusz szórványos eseteinek többsége olyan felnőtteknél fordul elő, akik nem kapták meg az összes ajánlott tetanusz elleni oltást.

Hozzátették: a cikk tartalma nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. Az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseivel mindig forduljunk szakképzett egészségügyi szakemberekhez.