Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által koordinált kutatás szerint halfogyasztással megakadályozható az autizmus kialakulása.
A jótékony hatás annak köszönhető, hogy az állat húsa nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, és más fontos tápanyagokat, például jódot, cinket és vasat, amelyek mind létfontosságúak a baba agyának, beszédének és hallásának fejlődéséhez.
Az autizmus spektrumzavar (ASD) egy olyan idegi-fejlődési rendellenesség, amely csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.
Az autistáknak a verbális és nonverbális kommunikáció megértése is nehézséget okozhat, beleértve a hangszínt, a testbeszédet és az arckifejezéseket. Egyelőre még a szakértők sem tudják, mi okozza a rendellenességet, és jelen tudás szerint nem gyógyítható, de a korai diagnózis kulcsfontosságú ahhoz, hogy az érintett gyermek minőségibb életet élhessen.
A Drexel Egyetem által vezetett tudóscsoport közel 4000 nőt vizsgált a kutatás alatt. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a résztvevőket a halfogyasztásról és a halolaj tartalmú étrend-kiegészítők használatáról kérdezték.
Körülbelül 1377 nő számolt be arról, hogy egyáltalán nem evett halat a terhesség ideje alatt.
Ezenkívül a kutatócsoport a vizsgálat során nem talált összefüggést az autizmus alacsonyabb kockázata és az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres szedése között.
A tanulmány szerint több elmélettel is magyarázható, miért nem akadályozható meg olyan eredményesen az autizmus kialakulása az Omega-3 tartalmú készítményekkel, mint a halhússal. Az egyik a tablettában lévő tápanyagnak való közvetlen kitettségre, a másik a táplálékkiegészítő és a halfogyasztás közötti különbségek döntő szerepére mutat rá.
A szakértők a publikációban utaltak arra is, hogy az étrend-kiegészítőkben olyan adalékanyagok és szennyeződések lehetnek, amelyek semlegesíthetik a jótékony hatásokat. Továbbá valószínűleg önmagukban az Omega-3 zsírsavak nem akadályozzák meg az autizmus megjelenését, a kívánt hatáshoz szükség van még szelénre, jódra, vasra és D-vitaminra.
Ezek együttesen pedig csak a halak húsában fordulnak elő megfelelő mennyiségben.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a terhesség alatti halfogyasztásnak más egészségügyi előnyei is vannak. Ezek közé tartozik
A szakemberek az állapotos nőknek azt tanácsolják, hogy hetente két-három adagnyi halat fogyasszanak a magzat egészséges fejlődése érdekében.
Az FDA ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy bár a hal fontos része a táplálkozásnak, a nőknek ügyelniük kell arra, hogy várandósságuk alatt korlátozzák a higannyal szennyezett tengeri halak fogyasztását. Magas higanytartalom található a kardhalban, a cápában, a nyers kagylófélékben és a füstölt vagy pácolt halakban.