Súlyos dolog derült ki az egyik leggyakoribb ételadalékról

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb figyelmet kap egy népszerű élelmiszer-adalékanyag, a karragén (E 407) emberi egészségre gyakorolt hatása. Egy új kutatás rámutatott arra, hogy az ételadalék gyulladásokat okozhat a bélrendszerben, fokozhatja az inzulinrezisztenciát, és akár hozzájárulhat a kettes típusú cukorbetegség kockázatának növekedéséhez. Mivel a karragént számos élelmiszerben használják, a kutatók szerint elengedhetetlen a további vizsgálata.
Vágólapra másolva!

A karragén (E 407) élelmiszer-adalékanyagot sűrítő- és emulgeálószerként alkalmazzák számos feldolgozott élelmiszerben. Az adalékanyag hatásai már korábban is vitát váltottak ki, mivel állatkísérletekben összefüggést mutattak ki krónikus gyulladásos bélbetegségekkel, fekélyekkel és megemelkedett vércukorszinttel. Most a Német Cukorbetegség Kutatóközpont (DZD) munkatársai arra keresték a választ, hogy az ételadalék növeli-e a kettes típusú cukorbetegség kockázatát emberekben – olvasható az EurekAlert tudományos hírgyűjtő oldalon megjelent közleményben.

A karragén nevű ételadalék rengeteg élelmiszerben megtalálható
A karragén nevű ételadalék rengeteg élelmiszerben megtalálható
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A karragén ételadalék egészségügyi hatásai

A kutatás során fiatal, egészséges férfiakat vizsgáltak, akik két héten keresztül karragént tartalmazó étrendet követtek. A szervezetbe vitt adalékanyag mennyisége a napi amerikai fogyasztás 2-3-szorosának felelt meg. A vizsgálat eredményei szerint a karragén növelte a vékonybél áteresztőképességét, ami valószínűleg a bélgyulladásnak tulajdonítható. 

A kutatók szerint ez az ételadalék hosszú távú egészségügyi kockázatokat rejthet magában, beleértve a gyulladásos betegségek fokozott kockázatát.

Összefüggés az inzulinrezisztenciával és a gyulladásos markerekkel

Az inzulinérzékenység csökkenése – amely a cukorbetegség korai jele – szintén vizsgálat tárgyát képezte. Bár az inzulin hatékonyságában nem volt jelentős változás a vizsgálati csoportban, a súlyfelesleggel küzdő résztvevők körében az inzulin májban kifejtett hatása gyengült, és növekedett a gyulladásos markerek szintje. 

Emellett a hipotalamuszban is gyulladásos folyamatok jelei mutatkoztak, amely szerepet játszik az anyagcserében és az étvágy szabályozásában.

További kutatások szükségesek

Bár a vizsgálat résztvevői fiatalok és egészségesek voltak, a kutatók szerint az idősebb vagy túlsúlyos embereknél a karragén hatásai erőteljesebbek lehetnek. A kutatás egyik résztvevője, dr. Norbert Stefan szerint a jövőbeni kutatásoknak ezeket a csoportokat kellene tanulmányozniuk.

A karragén széles körű felhasználása miatt elengedhetetlen, hogy jobban megértsük az élelmiszer-adalékanyagok egészségre gyakorolt hatását”

 – hangsúlyozta dr. Robert Wagner, az eredményeket bemutató publikáció másik szerzője.

Miben található karragén?

A karragén egy természetes eredetű, algákból (főként vörösmoszatokból) kivont poliszacharid. Az alábbi élelmiszerekben van jelen:

  • Tejtermékekben (pudingokban, tejszínes termékekben)
  • Húsipari termékekben (sonkákban, pástétomokban)
  • Növényi tejekben (mandulatej, szójatej)
  • Zselékben és más desszertekben

Miért fontos odafigyelni az ételadalékokra?

A karragén és a hozzá hasonló ételadalékok számos feldolgozott élelmiszer nélkülözhetetlen összetevői. Azonban a fogyasztók egészsége szempontjából fontos, hogy tájékozottak legyenek ezek kockázatairól. A kutatók arra ösztönzik a lakosságot, hogy figyelmesen olvassák el a címkéket, és lehetőség szerint kerüljék azokat az adalékanyagokat, amelyekről még nem áll rendelkezésre elegendő információ.

Az eredményeket bemutató tanulmány teljes terjedelmében a BMC Medicine szaklapban olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!