A karragén (E 407) élelmiszer-adalékanyagot sűrítő- és emulgeálószerként alkalmazzák számos feldolgozott élelmiszerben. Az adalékanyag hatásai már korábban is vitát váltottak ki, mivel állatkísérletekben összefüggést mutattak ki krónikus gyulladásos bélbetegségekkel, fekélyekkel és megemelkedett vércukorszinttel. Most a Német Cukorbetegség Kutatóközpont (DZD) munkatársai arra keresték a választ, hogy az ételadalék növeli-e a kettes típusú cukorbetegség kockázatát emberekben – olvasható az EurekAlert tudományos hírgyűjtő oldalon megjelent közleményben.
A kutatás során fiatal, egészséges férfiakat vizsgáltak, akik két héten keresztül karragént tartalmazó étrendet követtek. A szervezetbe vitt adalékanyag mennyisége a napi amerikai fogyasztás 2-3-szorosának felelt meg. A vizsgálat eredményei szerint a karragén növelte a vékonybél áteresztőképességét, ami valószínűleg a bélgyulladásnak tulajdonítható.
A kutatók szerint ez az ételadalék hosszú távú egészségügyi kockázatokat rejthet magában, beleértve a gyulladásos betegségek fokozott kockázatát.
Az inzulinérzékenység csökkenése – amely a cukorbetegség korai jele – szintén vizsgálat tárgyát képezte. Bár az inzulin hatékonyságában nem volt jelentős változás a vizsgálati csoportban, a súlyfelesleggel küzdő résztvevők körében az inzulin májban kifejtett hatása gyengült, és növekedett a gyulladásos markerek szintje.
Emellett a hipotalamuszban is gyulladásos folyamatok jelei mutatkoztak, amely szerepet játszik az anyagcserében és az étvágy szabályozásában.
Bár a vizsgálat résztvevői fiatalok és egészségesek voltak, a kutatók szerint az idősebb vagy túlsúlyos embereknél a karragén hatásai erőteljesebbek lehetnek. A kutatás egyik résztvevője, dr. Norbert Stefan szerint a jövőbeni kutatásoknak ezeket a csoportokat kellene tanulmányozniuk.
A karragén széles körű felhasználása miatt elengedhetetlen, hogy jobban megértsük az élelmiszer-adalékanyagok egészségre gyakorolt hatását”
– hangsúlyozta dr. Robert Wagner, az eredményeket bemutató publikáció másik szerzője.
A karragén egy természetes eredetű, algákból (főként vörösmoszatokból) kivont poliszacharid. Az alábbi élelmiszerekben van jelen:
A karragén és a hozzá hasonló ételadalékok számos feldolgozott élelmiszer nélkülözhetetlen összetevői. Azonban a fogyasztók egészsége szempontjából fontos, hogy tájékozottak legyenek ezek kockázatairól. A kutatók arra ösztönzik a lakosságot, hogy figyelmesen olvassák el a címkéket, és lehetőség szerint kerüljék azokat az adalékanyagokat, amelyekről még nem áll rendelkezésre elegendő információ.
Az eredményeket bemutató tanulmány teljes terjedelmében a BMC Medicine szaklapban olvasható.