Felejtse el az alkoholt, rosszabb a hatása, mint gondoltuk

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok tisztifőorvosa nemrégiben egyértelműen kijelentette, hogy nem létezik teljesen biztonságos alkoholfogyasztási szint. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk az alkoholfogyasztás kockázataival, hiszen a friss adatok szerint szoros kapcsolat van bizonyos daganatos megbetegedések megjelenése és a szeszes italok fogyasztása között.
Vágólapra másolva!

Az alkoholfogyasztás a legfrissebb kutatások szerint különösen a nőknél okozhat komolyabb betegségeket; esetükben szignifikánsan emelkedik a mellrák kialakulásának esélye, de a nyelőcső-, a máj-, a szájüreg-, a torok-, a gége- és a vastagbélrák megjelenése is egyértelműen összeköthető a szeszes italokkal. Az orvosi beszámoló arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban évente közel 100 ezer új, alkoholhoz köthető daganatos esetet regisztrálnak, és mintegy 20 ezren halnak meg emiatt - tájékoztat a Science Alert.

Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje
Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje
Fotó: Connect Images via AFP

A jelentés kitér arra, hogy már napi egy ital fogyasztása is növelheti bizonyos daganatok – például a mellrák, valamint a száj- és torokrák – kockázatát. Korábban az Egyesült Államok étrendi irányelvei “egészséges” határként napi egy italnál húzták meg a felső limitet a nők, míg egy-két italnál a férfiak esetében, ám a tisztifőorvosi jelentés szerint már ez is soknak bizonyulhat.

Becslések alapján az alkoholhoz köthető daganatos halálesetek 17 százaléka azoknál következik be, akik az ajánlott mértéket betartják.

Alkoholfogyasztás és rák kapcsolata: mi állhat a háttérben?

A szakértők négy fő mechanizmussal magyarázzák az alkoholfogyasztás és a daganatok közötti kapcsolatot:

  • Az alkohol növeli az oxidatív stresszt, ami károsítja a DNS-t és fehérjéket.
  • Megemeli bizonyos hormonok (például az ösztrogén) szintjét, ami különösen a mellrák kockázatát növeli.
  • Fokozza egyes rákkeltő anyagok felszívódását és hatásait a szervezetben.
  • Az alkohol acetaldehiddé bomlik le, amely szintén erősen mérgező és károsítja a DNS-t.

Cél a tudatosság növelése

A tisztifőorvosi hivatal azért tette közzé ezt az állásfoglalást, mert az amerikai felnőttek csaknem fele nincs tisztában az alkohol és a rák közti összefüggéssel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) az alkoholt már korábban a legveszélyesebb, úgynevezett 1-es csoportba sorolta a rákkeltő anyagok között. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között az azbeszt, a dohány vagy a feldolgozott húsok is.

A tervek szerint az Egyesült Államok étrendi irányelveit még az idén felülvizsgálják, és a tisztifőorvosi hivatal javasolja a figyelmeztető feliratok megújítását is, hogy az alkohol veszélyeiről – így például a daganatos betegségek megnövekedett kockázatáról – a lehető legszélesebb körben tájékozódhassanak az emberek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!