Ne dobja ki a kávézaccot, elképesztő hatása lehet

Vágólapra másolva!
A kávé töretlen népszerűsége miatt évente több millió tonna kávézacc keletkezik. A legújabb kutatások szerint ez a kávézacc képes hatékonyan elnyelni az egyik mezőgazdaságban elterjedt gyomirtó szert, így segíthet több fontosabb környezeti probléma megoldásában is.
Vágólapra másolva!

A mindennapi kávézás során keletkező kávézacc az egyik leggyakoribb hulladék, amely általában vagy vízbe kerül, vagy a szemétlerakókban végzi. A brazil Federal Technological University of Paraná (UTFPR) kutatói által végzett friss vizsgálat azonban rámutatott arra, hogy a kávézacc igen hasznos lehet a környezetszennyezés csökkentésében. 

A kávézacc segíthet a környezetvédelemben
A kávézacc segíthet a környezetvédelemben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kulcs a kávéból visszamaradt szerves anyag aktív szenes kezelése: a kutatók szerint ha a kávézaccban lévő szenet cink-kloriddal (ZnCl₂) „aktiválják”, akkor az akár 70 százalékban képes megkötni a bentazon nevű, mezőgazdaságban széles körben alkalmazott gyomirtó szert.

Kávézaccal a mérgezés ellen

A bentazon a hagyma úgynevezett merisztémáira is káros hatással lehet, amelyek a növények osztódó szövetei. A kutatók laboratóriumi kísérleteik során kimutatták, hogy mielőtt a bentazonnal szennyezett vizet áteresztették a kávézaccból készült aktív szénen, az sejtméregként károsította a hagymát. 

  • Az aktív szénnel végzett kezelés után viszont a káros hatás gyakorlatilag megszűnt: a mért eredmények szinte megegyeztek a tiszta vízzel elvégzett kontrollkísérletek eredményeivel.

Nem véletlen, hogy a kutatók a bentazonra összpontosítottak. 

Ezt a gyomirtó szert az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) már korábban is veszélyesnek ítélte, mert a talajvízbe, sőt az ivóvízbe is beszivároghat, és akár belégzéssel, akár bőrön keresztül, vagy szájon át felszívódva is károsíthatja az emberi egészséget.

Így hát nagy szükség lenne olyan hatékony módszerekre, amelyek csökkenthetik a bentazon mennyiségét a vízben.

A kávézacc környezetre gyakorolt negatív hatásai ugyancsak ismertek: ha a kávézaccot vízbe dobjuk, annak szerves anyagtartalma felborítja az ökoszisztémát, ha szemétlerakókba kerül, ott lebomlás közben üvegházhatású gázok szabadulhatnak fel. Az aktív szénként való felhasználás azonban a hulladék hasznos újraértelmezését kínálja, és egyre több kutatás mutatja meg, hogy a kávézacc milyen sokrétű felhasználásra alkalmas.

Nagy lehetőségek rejlenek a kávézaccban

Természetesen a laboratóriumi eredmények még csak a folyamat kezdetét jelentik. A kutatóknak most az a feladatuk, hogy tovább finomítsák a kávézaccból készült aktív szén gyártási módját és nagyobb, ipari léptékű víztisztító rendszereken is teszteljék a technológiát. 

A kutatók hangsúlyozták, hogy egy ilyen megoldás egyrészt a világ számos pontján kialakuló vízszennyezési válságra nyújthat részleges választ, másrészt segíthet egyre növekvő kávéhulladékunk hasznosításában.

A tudomány világában a felhalmozott kávézacc egyre több felhasználási lehetőségére derül fény: kutatások folynak többek között arról is, miként erősítheti az élelmiszerek tápértékét, vagy éppen hogyan járulhat hozzá bizonyos neurológiai betegségek elleni védelemhez. Bár még sok kérdés nyitva áll a kávézacc szennyezőanyag-megkötésének pontos mechanizmusát illetően, a mostani eredmények is bizonyítják, hogy érdemes további forrásokat és időt szánni a folyamat alaposabb megismerésére és fejlesztésére.

A kutatás eredményeit a Journal of Chemical Technology and Biotechnology című szaklapban tették közzé, tovább erősítve azt a nézetet, hogy a jövőben a kávézacc az egyik kulcsfontosságú szereplője lehet a fenntartható víztisztításnak és hulladékhasznosításnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!