Az olívaolaj a mediterrán diéta egyik központi eleme, és régóta egészséges zsírféleségnek tartják. Ennek ellenére bizonyos kutatások ellentmondásos eredményeket közöltek arról, hogy az extra szűz olívaolaj (EVOO) valóban hozzájárul-e a koleszterinszint és más szívbetegségi kockázati tényezők csökkentéséhez. A University of Florida és a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases kutatói ezért arra voltak kíváncsiak, hogy a növényi alapú (vegán) étrend – különböző mennyiségű olívaolajjal vagy anélkül – miként befolyásolja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kitett emberek egészségi állapotát.
A vizsgálatban 40 felnőtt (18–79 éves) vett részt, akik nyolc héten át követték a szigorú szempontok szerint összeállított vegán étrendet.
Mind a magasabb, mind a csökkentett olívaolaj-tartalmú vegán étrend javulást mutatott a szénhidrát-anyagcsere, a gyulladásos folyamatok és a koleszterinszint tekintetében a kiinduló értékekhez képest.
Ugyanakkor kiderült, hogy nem mindegy, milyen sorrendben kerül sor az olívaolaj fogyasztására.
Azoknál, akik az olívaolajjal dúsított étrendet követték először, majd átálltak a minimális olívaolaj-bevitelre, az LDL-koleszterinszint jelentősebben csökkent. Ezzel szemben akik kevés olívaolajjal indítottak, majd később növelték az adagjukat, kisebb LDL-csökkenést tapasztaltak.
A kutatók szerint az olívaolajban kis mennyiségben jelen lévő telített zsírsavak befolyásolhatják a máj LDL-feldolgozását, ami így kevésbé tudja lebontani a „rossz” koleszterint. Bár a különbségek nem voltak hatalmasak, úgy tűnik, a kevesebb olívaolaj fogyasztása a magas kockázatú csoportoknál kedvezőbb LDL-csökkentő hatással járhat.
Összességében a kutatás megerősítette, hogy a növényi alapú étrend önmagában is jelentősen támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, függetlenül az olívaolaj mennyiségétől.
Ugyanakkor a magas kockázatú személyeknél érdemes lehet mérlegelni a bevitt extra szűz olívaolaj mennyiségét és a fogyasztás sorrendjét.
A kutatók szerint további, nagyobb volumenű vizsgálatokra volna szükség, hogy tisztázni lehessen, pontosan hogyan hat az olívaolaj mennyisége és annak bevezetési módja a koleszterinszintre és a szívbetegségek megelőzésére.
A tanulmány a Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg.
„Jó” és „rossz” koleszterin
Az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) a véráramban keringő „rossz” koleszterin, amely nagyobb mennyiségben lerakódhat az érfalakban, elősegítve az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását és növelve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel szemben a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) „jó” koleszterinként ismert, mert segíti a felesleges koleszterin elszállítását a májba, ahol az lebomlik vagy kiválasztódik. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás hozzájárul a kedvező koleszterinprofil fenntartásához, vagyis az LDL szintjének csökkentéséhez és a HDL szintjének növeléséhez.